Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Lavrov: ”Vi har stora oenigheter”

Publicerad 2017-02-21

MOSKVA. När den ryske utrikesministern Sergej Lavrov och Sveriges Margot Wallström (S) möttes idag handlade mycket av diskussionen om annekteringen av Krim och östra Ukraina.

– Vi har stora oenigheter, det ska inte döljas, sa Sergej Lavrov efteråt på presskonferensen.

Båda parter önskade också att relationerna skulle bli bättre mellan länderna, när de nu träffats för första gången på över två år.

Sverige är som del i EU ett av de länder som fördömt Rysslands agerande i östra Ukraina, och infört sanktioner mot landet efter annekteringen av Krimhalvön. Det ämnet kom att dominera diskussionen mellan Margot Wallström och Sergej Lavrov när de möttes på Spiridonovka, den ryska UD:s representationsvilla i Moskva. 50 minuter efter schemat mötte de sedan den samlade pressen.

– Vi har stora oenigheter, det ska inte döljas, vad gäller orsaken till konflikten i Ukraina, sa Lavrov inledningsvis.

Minskavtalet

Han fortsatte:
– Vi är båda överens om att Minsköverenskommelsen gäller och måste följas.

Minsköverenskommelsen slöts mellan Tyskland, Frankrike, Ryssland och Ukraina under förhandlingar i början av 2015 och går bland annat ut på vapenvila och hållandet av val.

Även Margot Wallström konstaterade att de haft olika uppfattning i flera frågor, men hon sa också att mötet varit ”rakt och öppenhjärtigt”.

– Jag uppskattar att vi kan diskutera det rakt och ärligt grannar emellan, sa hon.

Vill ändra relationerna

Ingen av utrikesministrarna gjorde någon hemlighet av att det råder frostiga relationer mellan Sverige och Ryssland och har gjort så under lång tid. Båda parter tycks dock vilja förändra det nu.

– Det vore synd om vi inte går vidare och utvecklar våra kontakter, sa Lavrov.

På frågan om hur Ryssland nu ville fördjupa relationerna svarade Sergej Lavrov långt:

– Vi har aldrig sagt att Sverige är skyldigt till de dåliga relationerna mellan våra länder. Vi har bara konstaterat att det är så. Vi har samma situation med andra länder, men vi har alltid sagt att vi är redo att återgå till ett bilateralt samarbete när det finns en vilja från motparten.

Gissade på två faktorer

Han la sedan till att han noterat att flera länder vill återgå till normala bilaterala relationer, och hans gissning var att Sverige nu tar detta steg på grund av att man vill ”värna nationella intressen” och sa generellt att länder insett att ”de värderingar som propageras av den ukrainska regeringen är inte något att offra internationella intressen för”.

Wallström valde att inte kommentera något av dessa påståenden.

Hon tog däremot upp att man diskuterat europeisk säkerhetsordning och hur den påverkas av Rysslands agerande mot Ukraina.

– Vi stödjer till fullo EU:s politik gentemot Ryssland, sa Wallström.

Svarade om Nato

Hon la till att svenska säkerhetsbeslut är landets egna, något som kan tolkas som ett svar på det Sergej Lavrov bland annat sagt i en DN-intervju - att Ryssland kan komma att agera militärt om Sverige skulle bli medlem i militärsamarbetet Nato.

Wallström sa också att Sverige fortsätter att värna sin militära alliansfrihet.

Diskussionerna mellan utrikesministrarna fortsätter under tisdagen.

Träffar organisationer

Under eftermiddagen kommer Margot Wallström sedan att besöka Ikea, ett av de 350 svenska företag som finns i det ryska samhället och som bidrar till det bilaterala samarbetet, som hon själv lyfte fram under början av dagen.

Dessutom träffar Wallström flera organisationer som klassas som ”utländska agenter” av ryska justitiedepartementet, och som därför har svårt att bedriva sitt arbete i Ryssland då de i princip stämplats som förrädare eller spioner. En av organisationerna är Center Anna, som arbetar mot våld i hemmet och driver ett stort antal kriscentra i Ryssland.

Live: Aftonbladets Nivette Dawod rapporterar från Moskva

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.