Kim förstår inte Trump – söker hjälp hos Republikanerna
Publicerad 2017-09-27
Kim Jong-un är osäker på vad Donald Trump egentligen menar.
Därför har representanter för Nordkoreas regering i hemlighet kontaktat analytiker knutna till det republikanska partiet.
– De förstår sig inte på honom, säger en person med insyn till Washington Post.
Kontakterna började redan innan de senaste veckornas eldfängda retorik mellan USA och Nordkorea – och deras färgstarka ledare. Washington Post rapporterar att representanter för Kim Jong-uns regering i tysthet har försökt arrangera samtal med analytiker i Washington med kopplingar till Donald Trumps parti Republikanerna.
Enligt tidningen är det ett försök att förstå vad president Trump egentligen menar med sina hot och påhopp – för att undvika ett katastrofalt missförstånd.
– Deras främsta oro gäller Trump. De förstår sig inte på honom, säger en person med insyn i Nordkoreas kontaktförsök.
Donald Trump och diktatorn Kim Jong-un har på närmast daglig basis förolämpat varandra. Senast kallade Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho Trumps ord om att ”helt utplåna” nordkoreanerna för en ”krigsförklaring”.
Tidigare CIA-analytiker
De båda länderna saknar officiella diplomatiska kanaler. Sveriges ambassad i Pyongyang har många gånger fått bistå amerikanerna.
I ett av kontakförsöken har Nordkoreas FN-delegation bjudit in Bruce Klingner till Pyongyang, skriver Washington Post. Han är en tidigare analytiker på den amerikanska underrättelsetjänsten CIA och numera expert på Nordkorea vid Heritage Foundation. Klingner tackade nej till inbjudan.
Heritage är en konservativ tankesmedja som tidigare influerat Donald Trump.
– De gör en ny ansats för att nå ut till amerikanska akademiker och före detta myndighetstjänstemän. Sådana möten är visserligen användbara, men om regimen vill vara tydlig borde den försöka kommunicera direkt med USA:s regering, säger Bruce Klingner till Washington Post.
”Vill resa lite”
Nordkorea har även varit i kontakt med Douglas Paal, som arbetade som Asienexpert under presidenterna Ronald Reagan and George HW Bush. De vill att han ska anordna möten mellan nordkoreanska tjänstemän och amerikaner med känningar inom Republikanerna på en neutral plats, exempelvis Schweiz. Även han tackade nej.
– Nordkoreanerna är ivriga att leverera ett budskap. Men jag tror också att de bara vill resa lite, komma iväg från landet ett tag, säger Paal till Washington Post.
Totalt finns sju förfrågningar av den typen, enligt tidningen.
Att Nordkoreas utrikesdepartement vill få till semiofficiella samtal med USA, till exempel med tidigare diplomater, på neutrala platser är inget ovanligt. Men med Donald Trump har försöken mer än något annat handlat om att förstå presidentens strategiska överväganden.
Nordkoreanerna är exempelvis fundersamma över varför försvarsminister James Mattis och utrikesminister Rex Tillerson ibland motsäger presidenten.
– Min gissning är att de är förvirrade över i vilken riktning USA är på väg, så de försöker via olika kanaler ta pulsen på Washington. De har aldrig sett USA bete sig så här förut, säger Evans Revere, tidigare anställd på det amerikanska utrikesdepartementet, till Washington Post.
Kunde citera Trumps Twitter
Revere deltog nyligen i ett möte i den schweiziska byn Glion där Nordkorea och flera andra länder deltog.
Han berättar för Washington Post att nordkoreanerna på mötet ordagrant kunde citera Donald Trumps Twitter, samtidigt som de talade flytande engelska med amerikansk brytning och hade goda kunskaper om det amerikanska statsskicket.
Shin Won-sik, trestjärnig sydkoreansk general som drog sig tillbaka 2015, berättar för New York Times att nordkoreanerna gör allt för att undvika en skarp konflikt. Bakom den hårda retoriken finns ett land som inte vill gå in i ett krig man aldrig kan vinna.
– Jag hör rädsla i deras röst. De kan inte utkämpa ett krig med amerikanerna när deras stridsplan inte kan flyga på grund av bränslebrist och rädsla för att krascha, säger generalen.
Agerade inte mot bombplan
Ett exempel är att Nordkorea inte agerade när amerikanska bomb- och stridsplan flög nära nordkoreanskt luftrum i lördags.
Sydkoreas underrättelsetjänst uppgav på tisdagen att Nordkoreas militärenheter nära gränsen fått strikta order om att aldrig handla utan att först ha fått godkänt från högre ort, skriver New York Times.
– De är försiktiga för att undvika att av misstag provocera eller orsaka en skärmytsling, säger Lee Cheol-woo, ordförande i det sydkoreanska parlamentets underrättelseutskott, till tidningen.