Polis som sköt svart man får sparken

TT-Reuters

Publicerad 2018-03-31

En man håller upp en skylt med orden "Gud välsigne Baton Rouge" utanför butiken där Alton Sterling sköts till döds. Arkivbild.

En vit polis har fått sparken och en annan är avstängd efter dödskjutningen av Alton Sterling i Baton Rouge i Louisiana i juli 2016.

Polisens dödsskjutning av den svarte 37-årige Sterling ledde till häftiga protester och debatt om övervåld av vita poliser mot svarta män i USA. I veckan stod det klart att de inte kommer att åtalas.

En internutredning visar att den sparkade polisen har använt mer våld än vad situationen krävde och tappat humöret, enligt polischefen Murphy Paul.

Den andre polismannen har stängts av i tre dagar för att ha brutit mot interna regler.

Besluten är tagna för att få ett avslut och "skingra ett mörkt moln som har hängt över samhället allt för länge", säger Murphy Paul.

Båda poliserna planerar att överklaga, enligt polischefen.

Poliserna ryckte ut efter rapporter om att en beväpnad man uppträtt hotfullt. Utanför en affär stod Sterling och sålde cd-skivor. En videofilm har visat hur ett bråk uppstår, hur poliserna trycker ner Sterling på marken innan en av dem ropar att han är beväpnad. Därefter skjuts Sterling med fyra skott.

Poliserna har sagt att de trodde att Sterling försökte dra vapen ur sin ficka.

Delstatens myndigheter beslutade tidigare i veckan att de två inblandade poliserna inte ska åtalas och att deras handlingar går att rättfärdiga.

Jeff Landry, Louisianas högste juridiske beslutsfattare, sade att all bevisning granskats noga.

– Beslutet har inte tagits lättvindligt, sade han.