Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Dadgostar bryter tystnaden om antisemitism i V

TT

Publicerad 2024-09-03 18.04

Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar. Arkivbild.

Vänsterpartiet har kritiserats hårt efter att företrädare spridit judehat och stöd för till terrorgrupper. Nu bryter partiledaren Nooshi Dadgostar tystnaden.

– Det är viktigt att vi omhändertar det, säger hon till DN.

Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad och sajten Doku har under sommaren avslöjat att vänsterpartistiska lokalpolitiker uttalat sig antisemitiskt, spridit konspirationsteorier och hyllat terrorister i sociala medier och i samband med Palestinademonstrationer.

Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, har krävt svar om partiets hållning från partiledaren Nooshi Dadgostar – som nu för första gången ställer upp på en intervju.

”Ingen plats i Vänsterpartiet”

– Antisemitism och rasism har ingen plats i Vänsterpartiet eller i Sverige. Det är självklart att Vänsterpartiet bekämpar antisemitism och rasism var än det dyker upp. Vi behöver hålla ihop. Alla människors lika värde är grunden för oss. Vi ska aldrig ställa människa mot människa på grund av religiös uppfattning eller bakgrund, säger hon i en intervju med DN.

Mot Ali Hadrous, som sitter i Landskronas kommunfullmäktige, pågår ett uteslutningsärende. Det gör det däremot inte mot Orwa Kadoura, vice ordförande för V i Malmö, som även han spridit antisemitiska budskap och hyllat terrorstämplade Hamas. Till SVT säger partisekreterare Aron Etzler att Kadoura inte förstått att inläggen varit antisemitiska.

”Det hanteras”

Vänsterpartiet beskriver sig som ett antirasistiskt parti, påverkar det inte er trovärdighet om han sitter kvar?

– Det är inte säkert, det hanteras nu. Den här typen av personärenden bör hanteras rättssäkert, det görs i alla organisationer. Det är därför partisekreterarna omhändertar det. Det är viktigt att det görs på rätt sätt så att vi reder ut vad som hänt så att vi kan göra en bra bedömning, säger Dadgostar till DN.

Inte heller mot Kristofer Lundberg, V-ordförande i Angered, som uttalat stöd för terrorklassade Folkfronten för Palestinas befrielse (PLFP), pågår något uteslutningsärende.