Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Nästan omöjligt vinna halv miljon

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-08

Även om deltagarna i "Sanningens ögonblick" svarar korrekt

Tala sanning och vinn en halv miljon.

Men riktigt så enkelt är det inte.

Chansen att deltagarna i ”Sanningens ögonblick” tar hem storvinsten är minimal.

Även om de svarar sanningsenligt på alla frågor.

Riktlinjerna är tydliga.

Svara sanningsenligt på 21 frågor så vinner du en halv miljon.

I verkligheten är deltagarna i ”Sanningens ögonblick” långt ifrån garanterade att gå hem med en halv miljon i fickan – även om de svarar sanningsenligt på alla frågor. Detta är något som uppmärksammats och diskuterats flitigt på bloggar och nätforum. Bland annat har bloggaren Makan Amini uppmärksammat det orimliga i Kanal 5:s påståenden.

På Kanal 5:s hemsida skriver man att programmets lögndetektor har en tillförlitlighet på 97 procent.

En siffra som enligt Tore Olsson, laboratoriechef på SKL, är orimligt hög.

– Jag skulle hävda att det är snudd på omöjligt att säga en exakt siffra på tillförlitligheten. Det har oerhört mycket med individen att göra. Vissa personer reagerar mycket kraftigt i en pressad situation, eller ger väldigt tydliga kroppsliga signaler om de till exempel ljuger. Andra reagerar inte alls, säger han.

De tester som gjorts på lögndetektorers tillförlitlighet pekar på att polygraftester har en tillförlitlighet på mellan 80 och 90 procent.

– Det är betydligt mera rimliga siffror. De tester jag känner till som gjorts för att fastställa eventuell tillförlitlighet har dessutom så gott som uteslutande skett under laboratorieliknande förhållanden – med personer som de facto inte riskerar till exempel ett fängelsestraff. Så det går inte att säga något så exakt om tillförlitligheten på maskinen, menar jag.

Tore Olsson fortsätter:

– Även om man skulle få det bevisat att polygrafer är tillförlitliga till 80 eller 90 procent så är det fortfarande väldigt svagt. För att ha något som helst bevisvärde i domstol så måste tillförlitligheten vara högre, säger han.

Mellan 1 och 11 procents chans att vinna

Om man räknar med den högsta säkerheten, enligt SKL:s siffror, alltså 90 procent så blir chansen att vinna en halv miljon kronor 11 procent.

– Rent statistiskt innebär det att det blir fel utslag på minst två av de 21 frågorna – även om personen talar sanning, säger Mikael Andersson, lektor i matematisk statistik vid Stockholms universitet.

Räknar man istället med den lägre siffran på polygrafens tillförlitlighet – 80 procent – så blir chansen att gå hem med en halv miljon minimal.

Även om deltagaren talar sanning.

– Då handlar det om 1 procents chans att vinna högsta vinsten, även om du talar sanning. Man kan jämföra det med att slå en femsidig tärning 21 gånger – utan att siffran 1 någonsin skulle komma upp, säger Mikael Andersson.

”Risken väldigt liten”

Dan Panas, presschef på Kanal 5, menar att chanserna beror helt på hur man räknar – och den mänskliga faktorn.

– Det här är en tävling med regler, där lögndetektorn i det här fallet används som facit och det är deltagarna fullt medvetna om. På samma sätt som ishockey- eller fotbollsspelare är medvetna om att det är domaren som är facit – och att han eller hon beroende på en massa faktorer inte kommer att göra ett hundraprocentigt jobb i precis alla lägen, säger han.

Dan Panas fortsätter:

– Det finns en risk för att domaren kan fallera i vissa lägen. På samma sätt finns en viss risk för att lögndetektorn kan fallera, men den faran är de tävlande medvetna om. Och den är dessutom väldigt liten jämfört med alla andra former av ”sanningsmätare” som finns på marknaden, säger han.

ANNONS