Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

”Biggest loser är ett svältprogram”

Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2015-02-10

Deltagarnas ilska mot TV4 efter hårda dieten

De hårdtränar i timmar varje dag och tappar tiotals kilo i veckan. Nu riktar deltagare i ”Biggest loser” skarp kritik mot produktionen.

– Det är ett svältprogram, säger Yaikob Gebre, 36.

I ”Biggest loser” gäller det att i slutet av tävlingen vara den deltagare som gått ner mest i vikt. Vägen dit innehåller stenhård träning, men de tävlande ska också få hjälp att lägga om sin kost. Både för att lyckas med viktnedgången, men också för att kunna hålla kvar vid sin nya livsstil efter programmets slut. Nu menar deltagare att den hjälpen var bristfällig. Vid ett tillfälle besöker en näringsfysiolog programmet för att föreläsa om vikten av att äta rätt. Där tog stödet slut, enligt deltagaren Yaikob Gebre.

– Näringsfysiologen var där i en och en halv timme och pratade om broccoli och näringsvärden, sedan stack hon. Och vi hade trott att vi skulle få hjälp, säger han.

Fick inga kostråd

Mellan träningspassen fick han och de övriga programdeltagarna själva ansvara för sina måltider, och hade försetts med ett välfyllt kylskåp. Men kostråden uteblev.

– Man tränade så mycket att man glömde bort det där med maten. Man hade ingen aning om vad man skulle göra, det blev mest kvarg, kvarg och paprika. Det var inte så hälsosamt, säger Yaikob Gebre.

Han berättar att Mikael Hollsten, 31, ny tränare för säsongen och känd som Prime i TV4:s ”Gladiatorerna”, förespråkade att deltagarna skulle tillämpa periodisk fasta, det vill säga inte äta alls under dagtid. Oron över vilken mat som var tillåten och inte gjorde att Yaikob nästan slutade äta helt. Något som resulterade i så allvarlig förstoppning att han tvingades uppsöka vård akut.

”Man hade ångest”

Johan Svensson, 29 är överlag nöjd med hjälpen han fick i programmet. Men han valde att inte lyssna på Mikael Hollstens råd om periodisk fasta.

– Mikael ville till exempel inte att vi skulle äta havregrynsgröt på morgonen eftersom det innehöll för mycket kolhydrater. Men jag kände att jag behövde den energin för att orka, säger han.

Johan Svensson menar också att han upplevde en viss press kring kosten under inspelningarna.

– Man hade nästan ångest om man åt en tomat för mycket. Och man vägde all mat säger han. 

Deltagaren Helena Edström, 22 saknade även hon fler råd från näringsfysiologen, men fick i stället kompletterande kostråd av sin tränare Sabina Dufberg.

– Näringsfysiologen var där en gång och berättade om kost, men annars fick jag all min hjälp av Sabina. Jag kan absolut tycka att vi borde ha fått mer tid med näringsfysiologen, säger hon.

Förstår förvirringen

Mikael Hollsten menar att han och den övriga produktionen följer ”Biggest loser”-konceptet, vilket innebär att deltagarna äter minst tre mål mat om dagen. Hur de tävlande väljer att lägga upp målen är upp till dem själva.

– Men ingen tränare skulle rekommendera någon att inte äta, vi vill att de ska kunna träna, säger han.

Han upplevde inte att deltagarna var så oroliga över kosten att de inte åt ordentligt.

– Jag fick aldrig den känslan. Men jag kan förstå att det är förvirrat i början, de vill så gärna gå ner i vikt och få vara kvar när de har fått den här möjligheten som programmet innebär.

Slog världsrekord i viktminskning – så gick det för alla deltagare i Biggest loser.

Följ ämnen i artikeln