Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Så bluffar TV4 i ”Grillmästarna”

Publicerad 2014-07-23

Deltagarna framställs som amatörer – men är proffs

En är skolad av Gordon Ramsay, en annan driver ett grillföretag med fjolårsvinnaren.

TV4 mörkar deltagarnas proffsbakgrund i amatörtävlingen ”Grillmästarna”.

– Tv är tv. Alla vet att det inte är hundra procent sant, säger Dion Monazah.

TV4 har varit väldigt tydliga i sin lansering av programmet ”Grillmästarna”.

Hängivna hobbygrillare kämpar i bästa sändningstid om att bli Sveriges främsta amatörgrillare.

Men i själva verket har flera av deltagarna mängder av erfarenhet från professionell matlagning – något som TV4 mörkat för tittarna.

– Det blir orättvisa förutsättningar. Tittarna förs definitivt bakom ljuset, säger en deltagare som vill vara anonym.

Öppnade egna krogar

IT-konsulten Dion Monazah, 33, blev upplärd som kock av Gordon Ramsay på restaurang Aubergine i London. Han gick sedan vidare till flera prestigefyllda restauranger i London för att sedan öppna egna krogar i Danmark och Malmö, visar en intervju som den danska lokaltidningen Vesterbrobladet gjorde med honom 2008.

– Det stämmer men jag slutade efter en arbetsplatsolycka när jag skadade mitt knä, säger han.

Tycker du att det är märkligt att TV4 lanserar dig som amatör och att tittarna inte får reda på din proffsbakgrund?

– Tv är tv. Alla vet ju att det inte är hundra procent sant. Det är vad det är, åttio procent sanning, tjugo procent tv, säger han.

”Har rent mjöl i påsen”

Johan Drevhage driver vid sidan om sitt säljyrke ett grillföretag med fjolårsvinnaren Andreas Mathiasson.

– Det var jag ärlig med redan när jag sökte. Jag har rent mjöl i påsen och har inte försökt dölja något. Det är ju upp till TV4 och Titan (produktionsbolaget) att avgöra. Jag ser det inte som en direkt konkurrensfördel för mig, säger han.

Crille Andersson på TV4 är programmets exekutiva producent. Enligt honom drar de gränsen vid att en deltagare inte får vara aktiv som kock under ansökans- och inspelningsperioden.

Borde ni ha varit tydligare mot tittarna om deltagarnas bakgrund?

– Nej, det tycker jag inte. Vi vill ha en hög nivå och så länge någon inte arbetar huvudsakligen med matlagning när den söker ser vi inget problem, säger han.

Bakom kulisserna på Nöjessverige – följ Nöjesbladet på Instagram

ANNONS