”Tack vare diagnosen fick jag rätt hjälp”
Publicerad 2014-08-21
Cissi Wallin hanterar sin ångest med terapi och antidepressiva mediciner
Gå upp ur sängen kan vara ett krig.
Cissi Wallin vann det. Nu pratar hon ångest och piller i fikarummet.
– Det finns en föreställning om att den som äter tabletter är misslyckad, säger hon.
Flera gånger har hon kraschat.
Radio- och tv-profilen Cissi Wallin, 29, har hetsjobbat och isolerat sig.
Hon har känt hur en enkel vardagssyssla, som att posta ett brev, fullständigt sänkt henne, låtit destruktiva kärleksrelationer avlösa varandra, och inte fattat vad som är fel.
– När jag fyllde 20 år skärmade jag av mig i perioder. En månad gick jag knappt ut och nästa månad levde jag ganska normalt. Jag kunde inte hantera att bli vuxen. Ha en relation, vara trevlig på jobbet och inte bli för full, säger Cissi Wallin.
Så, för sex år sedan diagnostiserades Cissi Wallin med adhd och ocd. Det förändrade allt.
Förstår sin ångest
– Under hela min uppväxt har jag känt mig annorlunda. Det var förklaringen på så mycket. Med diagnosen fick jag rätt hjälp och ett kliniskt utlåtande: så här funkar jag, och verktyg för att deala med det.
Hon gick i terapi och började äta antidepressiva mediciner, för att hålla ångestnivåerna i schack. Det hjälpte. Nu förstår Cissi Wallin sig egen ångest, och kan hantera den.
– Om jag är på stan och börjar känna ångest går jag hem, för jag orkar inte mer. Jag känner av varningssignalerna, precis som någon med migrän kan känna tecken innan den bryter ut, säger hon.
”Jättestor grej”
Skillnaden är att migräntabletter sällan behöver förklaras.
Cissi Wallin har ägnat mycket tid åt att utbilda lunchrum om vad hon sväljer och varför.
– Det är inte konstigt om någon tar upp en insulinpump på fikarasten. Men om jag säger, jag ska bara ta mina antidepressiva, så är det en jättestor grej. Folk kan undra om jag är farlig eller oberäknelig.
Då säger Cissi Wallin som det är: medicinerna är hennes insulinpump. Hon tar gärna den diskussionen. Det behövs för att reda ut missförstånd.
– Det finns en föreställning om att ensam är stark och tar man tabletter är man misslyckad, säger hon, och det leder ingenstans.
”Väntar för länge”
– Folk tänker att de inte kan må dåligt om de inte har varit med om en tsunami eller våldtäkt. ”Det finns alltid de som har det värre” är världens sämsta argument. Det hjälper ingen. Mår du dåligt måste du acceptera det, och att du behöver hjälp.
Det är första steget. Cissi Wallin jobbar med kampanjen ”Hjärnkoll”, som sysslar med att heja på en ökad öppenhet kring psykisk ohälsa. Tabun ska bort.
– Många väntar alldeles för länge med att söka hjälp. Våga fråga närstående, ta personen åt sidan och säg, jag märker att du inte mår bra, säger Cissi Wallin.