Mojang stämda för patentbrott

Uppdaterad 2012-07-30 | Publicerad 2012-07-26

Fansen rasar mot nya hotet

Svenska ”Minecraft”-studion Mojang har blivit stämda.

Luxemburg-baserade Uniloc menar att Mojang olovligen använt ett mjukvarupatent som hjälper till att skydda produkter från illegalt användande.

Något som lett till att Mojangs fans bombarderat Uniloc-grundaren Ric Richardson med arga mejl.

Markus Persson

Svenska spelföretaget Mojang har drabbats av en stämningsansökan. Det är mjukvaruföretaget Uniloc som beskyller den svenska spelstudion för att olovligen ha använt sig av ett av Unilocs patent i Android-versionen av ”Minecraft”.

Markus Persson, Mojangs grundare och ansikte utåt, har redan bemött anklagelserna på sin blogg där han spytt galla över de människor som tar patent på mjukvaruidéer.

”Ondskefulla patent”

– Triviala patent, som mjukvarubaserade sådana, är kontraproduktiva (de saktar ner tekniska framsteg), ondskefulla (de offrar getbebisar till Baal), och dyra (företag tvingas ofta in i meningslösa juridiska processer). Om du äger ett mjukvarupatent så borde du skämmas, skriver han.

Unilocs grundare, Ric Richardson, är av en annan åsikt. Efter att ha fått både sin mejl och sin Twitter bombarderade av upprörda ”Minecraft”-fans gick han i svaromål på sin blogg.

”Jag är inget troll”

– Jag är inte ett patent-troll, skriver Richardson, som även understryker att stämningen inte är hans eget påfund.

– Jag har arbetat nästan två decennier med att göra den här teknologin till en framgång. Jag är inte en pengahungrig megaloman. Jag tycker att det är sorgligt att se folk skriva uppviglande kommentarer bakom sina skärmar. Internet kan verkligen vara en riktigt beklämmande plats där folk kan snacka skit utan att ta ansvar för det de gör. Det är sorgligt.

Uniloc har tidigare stämt såväl Activision, Aspyr, McAfee, Quark, Microsoft, Electronic Arts och Sony för andra patentbrott, vilket gett företaget ett något skamfilat rykte. Ett rykte som knappast hjälps av att företaget i sin stämningsansökan mot Mojang och ”Minecraft” kallade Markus Perssons spel för ”Mindcraft”.

Jonas Högberg

ANNONS