”Jag gör allt för att förbättra Sverige”

Publicerad 2014-12-22

Kvinnan bakom ”Historieätarna” aktuell med långfilm: Kan
vi få någon att rösta annorlunda i extravalet har vi lyckats

Hon är hjärnan bakom tittarsuccéerna ”Historieätarna”, ”Värsta språket” och ”Landet brunsås”.

Nu vill producenten Karin af Klintberg påverka politiken – med långfilmen ”Trevligt folk” där Filip och Fredrik följer ett somaliskt bandylag i Borlänge.

– Kan vi få någon att rösta annorlunda i extravalet har vi lyckats, säger hon.

I kväll visas näst sista avsnittet av ”Historieätarna”.

Erik Haag och Lotta Lundgren har ätit sig igenom ytterligare ett gäng epoker och tv-producenten i stilren kavaj som vi möter kan känna sig belåten.

– I höst har jag haft tusen miljoner järn i elden, men det har varit roliga och stimulerande järn, säger Karin af Klintberg, 41.

Namnet låter kanske bekant, men få tittare vet att det är hon som håller i spakarna för programmet med 1,5 miljoner tittare.

Och att hon dessutom spelar in nästa års julkalender eller snart kommer med en långfilm. Då har vi inte ens nämnt alla Guldbaggar, Kristallenstatyetter eller Stora Journalistpriser.

Men först: Blir det en säsong tre av ”Historie­ätarna?

– Vi ska precis börja titta på det tillsammans med SVT.

Vad betyder det?

– Att de frågar: Finns det nya epoker att göra? Och ja, det finns det.

Andra säsongen har fått mer kritik än första. För lite allvar, tyckte DN:s Johan Croneman. ”Total könskollaps” kallade Aftonbladets Natalia Kazmierska 80-talsavsnittet.

Bildar bandylandslag

– Vi har nästan dubblat tittarsiffrorna. Med det kommer fler tyckare, konstaterar Karin af Klintberg.

Nu hoppas hon att långfilmen ”Trevligt folk” får samma genomslag.

– Det låter kanske pretentiöst, men allt jag gör, det gör jag för att förbättra Sverige och få svenskar att bli bättre människor.

”Trevligt folk” handlar om ett nybildat somaliskt landslag i Borlänge som anmält sig till bandy-VM i sibiriska Irkutsk. Filip Hammar och Fredrik Wikingsson följer dem i dokumentärfilmen som har premiär den 28 januari.

– Filmen är ett porträtt av Sverige i dag. Nu kommer den inför extravalet och det känns viktigt. Kan vi få någon att rösta annorlunda har vi lyckats.

Att hon är kritisk till Sverigedemokraternas framgångar är tydligt.

– Jag skulle önska att man lärt sig tre somaliska namn, och tänker ett extra varv inför fördomen att somalierna bara hänger här och kastar småsten och slutligen att man börjar prata med varandra när man sett filmen.

Han får spekulera fritt

Förutom långfilm och julkalender gör hon ytterligare ett faktaprogram för SVT, ”Tänk om”, med Fredrik Lindström nästa år.

– Det blir motsatsen till ”Historie­ätarna”. Fredrik får spekulera i ett tänk om-scenario i en timme. Historiska ”Sliding doors” kan man säga.

Karin af Klintberg om...

”Historieätarna”:

Jag är otroligt fascinerad över att 1,5 miljon svenskar vill se ett tv-program om historia. Och väldigt glad över att barn och ungdomar tittar med sina föräldrar.

”Landet Brunsås”: Vi blandade svensk mattradition med svensk matindustri. Utan ”Landet brunsås” hade vi inte kunnat göra ”Historieätarna”. Där föddes min nyfikenhet för att programledarna skulle klä ut sig. 

”Värsta språket”: Är jag väldigt stolt över. Vi trodde några lärare skulle titta på det hemma, så blev det ett brett underhållningsprogram!

”Ebbe – the movie”: Ett mästerligt litet stycke. Det är fakta paketerad i snygg form. Filmen visar att det går att berätta en skärva av Sveriges historia minutiöst på en och en halv timme.

Tv-programmet ”Rea”: Barnprogrammet som satte grunden för hela min journalistik, där lärde jag mig att paketera fakta på ett underhållande sätt.

ANNONS