E-Type ska stoppa grävlingarna – med dynamit och fällor
Publicerad 2014-07-07
Saknar ännu känsel i handen efter grävlingsbråket
Han attackerades av en grävling.
Martin ”E-Type" Eriksson har ännu inte fått tillbaka känseln i handen efter bettet.
– Jag hälsar inte längre med högerhanden, det gör så sjukt ont. Det är fortfarande bara mos och pannkaka inuti, säger han.
Med en snabb manöver ingrep Martin ”E-Type" Eriksson, 48, när hans hundar bråkade med en grävling.
Det har han fått ångra.
– Handen är svullen och jag har tappat känseln på halva ovansidan. Två knogar känner jag av, men två knogar är fortfarande helt i rymden. Man vet inte om känseln kommer tillbaka, jag hör alla möjliga stories om att folk fått tillbaka känseln efter 20 år, säger han.
Det var för tre veckor sedan som Martin Eriksson släppte ut sina hundar i trädgården för att de skulle ta en liten kvällskiss.
”Gör inte som E-type gjorde”
Men hundarna hamnade i bråk med en grävling. När artisten skulle sära på djuren högg den ilska grävlingen tag i hans hand. Efter attacken fick han åka till akuten på St Görans sjukhus. Martin Eriksson har inga frakturer i handen, men nerverna är långt ifrån återställda.
Trots bråket är han inte arg på grävlingen, som i dag är död.
– Jag är glad att jag kan bli en varningsfigur för människor, gör inte som E-Type gjorde.
Intensiv sommar
Men den trasiga handen hindrar inte E-Type från att ha en intensiv sommar. Han har en turné, en restaurang, gårdspyssel och tre nya hästar att sysselsätta sig med.
Och så klart den samling Arn-hus han spontanköpte förra året. Husen ligger ännu nedpackade, numrerade och i märkta bitar i väntan på att han ska klura ut en framtid för dem.
– Jag är inte hundra på var de ska stå, om jag ska slå mig ihop med någon befintlig vikingaförening där det finns vatten. Eller om jag ska bygga en egen tokig grej, säger han och avslutar:
– Hälsa sommar-Sverige att jag njuter. Det får regna hur mycket det vill, jag mår lika bra ändå.
E-Type tipsar: Så undviker du grävlingsproblem - 5 supertips
GÖR JÄTTEMARACAS
– Ta ett par gamla plastflaskor eller tomma dunkar och fyll dem med grus. När du ska släppa ut hundarna, gå ut först och kasta ut flaskorna i trädgården. Då rasslar det så mycket att rådjur, grävlingar rävar och allsköns djur drar.
HA VATTENSLANGEN REDO
– Om dina hundar ryker ihop med till exempel en grävling så är det bästa man kan göra att spruta kallvatten på dem, för då släpper de taget.
BYGG EN GRÄVLINGSFÄLLA
– Funkar finfint när grävlingarna inte är föräldrar, då får de inte skiljas från sina barn. Så mellan februari fram till midsommar ungefär får fällan inte ställas ut. Då svälter ungarna ihjäl.
DYNAMIT
– Man kan skiva dynamitstavar i korvbitar och slänga under grunden, grävlingar hatar lukten. Jag är inte säker på att det är lagligt, men så gör jag i alla fall.
SKITIGA KALSONGER
– Man kan också ta gamla kallingar, eller något annat som luktar mycket människa, och sedan kladda in en massa aftershave eller något. De tål inte den lukten heller, sedan har du grävlingsfritt i fyra månader.
E-TYPE OM GRÄVLINGSFÄLLAN
Jag har byggt den själv, och fångat en grävling. Jag tittade på nätet och såg att de kostade 7 000 kronor och hade flera veckors leveranstid, då byggde jag en själv.
Hur fungerar den?
– Den kommer in och går upp för en ramp, där hade jag lagt två wallenbergare. När hela tyngden ligger där så faller rampen och luckan går igen, som en giljotin.
Vad gör du med den sedan?
– Jag lägger fällan på pickupen och kör den långt, långt bort. Sedan tar jag färjan ännu längre och släpper ut den. Man ska egentligen avliva dem, men det är bara töntar som gör det. Det är ett djur och det ingår i naturen.
SÅ SÄGER NATURVÅRDSVERKET
Alla fällor måste vara godkända av Naturvårdsverket och kräver godkänt jägarbevis. Du hittar ritningar över godkända fällor på deras sajt.
"Vanligen fångas grävlingen i fälla vid skyddsjakt. Grävlingen bör avlivas på plats efter fångsten. Djuret får inte flyttas till annan plats, utom kortare sträckor för att avlivas."