Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

”The Hobbit”-inspelning – en dödsfälla för djuren

Uppdaterad 2012-11-20 | Publicerad 2012-11-19

Djurrättsorganisationer hotar med protester vid filmpremiären

Storfilmen ”The Hobbit” är en dödsfälla – för djuren.

Efter att 27 djur fallit offer under inspelningarna planerar djurrättsorganisationer protester vid filmpremiären.

– Vi vet att vissa av dödsfallen kunde ha undvikits, säger regissören Peter Jacksons talesman Matthew Dravitzki i ett uttalande till AP.

”Vi vet att vissa av dödsfallen kunde ha undvikits”, säger regissören Peter Jacksons talesman Matthew Dravitzki.

"Inga djur har tagit skada under inspelningen", brukar det heta i eftertexterna.

Men under inspelningarna av storfilmen "The Hobbit" såg sanningen annorlunda ut.

Djur – och människorättsföreningen The American Humane Association har kartlagt att närmare 27 djur fallit offer för olika dödsfällor under inspelningstiden.

– Vi vet att vissa av dödsfallen kunde ha undvikits, och vi tog till olika åtgärder för att vara säkra på att det inte skulle hända igen, säger regissören Peter Jacksons talesman Matthew Dravitzki i ett uttalande till AP.

Hushöll 150 djur

Närmare 27 djur dog av olika orsaker sedan de förvarats på en osäker djurfarm. AP har pratat med olika boskapsskötare som vittnar om stora dödsfällor runt de 150 djur som togs om hand på farmen.

– När jag kom till jobbet på morgonen så var en ponny fortfarande vid liv, men hans rygg var bruten. Han kraschlandade från en vall och var verkligen i dåligt skick, säger skötaren Chris Langridge.

Anledningen till djurens olycksfall var alla slukhål, trasiga stängsel och branta klippavsatser som fanns i området. Flera hästar skar upp djupa sår i benen och totalt tolv getter och får dog efter att ha ramlat ner i slukhål. Trots att boskapsskötarna uppmärksammade problemet för produktionen så fortsatte djur falla offer för den farliga terrängen.

Inga djur dog under själva filminspelningen framför kameran, men djurrättsföreningar planerar nu att protestera mot den dåliga skötseln kring filmpremiärerna i USA, Nya Zeeland och Storbritannien.