Ville skära bort finnar med sax

Publicerad 2012-03-27

”Top model”-Alice led av inbillad fulhet: Att få diagnos gav mig hopp

VILLE INTE LEVA LÄNGRE  Alice Herbst litade inte på sin spegelbild. ”Ansiktet flöt ihop och förvanskades”, säger hon.

Hon försökte skära bort obefintliga finnar med en sax.

Sedan satt Alice Herbst, 18, och grät med sönderrispade kinder när alla andra gick till skolan. "Top Model"-deltagaren led av svår Dysmorfofobi – "inbillad fulhet".

– Jag ville vara perfekt till den grad att jag inte ville leva längre, säger hon.

Alice i ”Top model”. Foto: TV3

Ful.

Osmart.

Ensam.

Fjorton år gammal monterar Alice Herbst en digitalkamera ovanför spegeln. Sedan står hon framför den i timmar – för att sedan kunna granska sitt ansikte och se varför ingen tycker om henne.

– Jag ville bara ha vänner. Bli omtyckt. Jag gick på utseendet för att det var lätt. Jag gav mina föräldrar ett ultimatum, "ni måste låta mig operera mig annars vill jag inte leva längre", säger hon.

Utseendet var allt hon kunde kontrollera, men hon litade inte på sin spegelbild.

– Jag ville vara perfekt. Folk påminde mig ständigt att jag inte var smart. Att jag inte hade några vänner. Vilken talang har man? Vad ska man gå på? Jag valde att försöka se bra ut.

Hon knäppte dagligen bilder på sig själv. Laddade upp dem på internet. Retuscherade dem till den hon ville vara.

Perfekt.

– Det var så ångestladdat. Jag visste att det inte var jag på bilderna. Att jag inte såg ut så, som de retuscherade bilderna. Men jag var fast i det där.

Alice sov sminkad. Klev upp klockan fem på morgonen för att sminka om. Blev det fel fick hon börja på nytt. Hon klippte lugg för att pannan var rynkig. Var inte i skolan på veckor.

Hon hatade vänstra sidan av sitt ansikte. Inte ens hennes föräldrar fick se kinden ovan vilken ögat "hängde förskräckligt".

– Det blev så extremt att jag blockerade mig från samhället och blev isolerad. Jag ansåg att spegelbilden inte visade mitt rätta jag. Jag blev fixerad vid att vända spegelbilden och ibland kunde jag inte ens gå ut ur huset, säger hon.

”Försökte dränka mig själv”

Alice hittade ständigt nya defekter i sitt utseende.

– Det fanns tillfällen då jag försökte dränka mig själv. Paniken över att jag inte skulle bli lycklig om jag inte fick se ut som jag ville blev överväldigande. Jag såg mig i spegeln på ett sätt där ansiktet flöt ihop och förvanskades.

Femton år gammal var gränsen nådd.

Familjen flyttade till Spånga, Alice fick en nystart och blev skickad till en psykolog.

– Jag ville inte gå till psykologen. Absolut inte. Jag ville inte bli frisk, jag ville ha operationer. Jag tackade min sjukdom hela tiden, att jag hade den, för jag tyckte att jag behövde den för att se bättre ut.

Men psykologen fick henne att se det ur ett annat perspektiv.

Att alla andras elaka ord egentligen inte hade något med henne, eller hennes utseende, att göra. Att hennes osäkerhet bjöd in och att deras kritik var ett sätt att trycka ner.

– Jag visste att jag inte skulle vara så elak mot någon som jag var mot mig själv. Så jag fick hemläxor. Att gå utan löshåret. Att komma utan mascara till psykologen. Och med tiden mognade jag och växte upp.

För drygt ett år sedan, efter fem år med svår utseendefixering, vann Alice respekten tillbaka, blev frisk och står som topp tre i "Top Model Sverige" på TV3.

– Att få en diagnos gav mig hopp. Man måste fråga sig själv om man vill leva såhär resten av sitt liv och hitta nyckeln till varför man mår dåligt. Jag försökte anpassa mig så pass att jag inte kunde vara mig själv, säger hon.

Det här är Alice

Namn: Alice Herbst. Ålder: 18. Bor: Spånga. Yrke: Studerar på Psykologigymnasiet och modellar. Aktuell: Som en av topp tre i ”Top model Sverige” på TV3.

Dysmorfofobi är en psykisk störning

Det är en kroppslig och psykisk störning som innebär att man lider av inbillad fulhet. En person som lider av dysmorfofobi har en bild av sig själv som inte stämmer, lider extremt av sitt utseende i så stor utsträckning att det sociala livet blir lidande. Störningen går att bota med olika psykologiska behandlingar, som kognitiv beteendeterapi.