Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Storslagna luftslott – när titelhetsen slår till

Publicerad 2011-10-14

Carola kan titulera sig schlagerartist – i dag. Men i framtiden kanske det står Key elevation operator på visitkortet.

Front end developer.

Är det början på slutet?

Eller slutet på början?

Eller handlar allt bara om titlar?

Annika Panas.

Jag är redigerare. Ett måhända svårbegripligt jobb för de oinsatta men ingen kan ju anklaga den som kom på titeln för att ha tänkt glamoröst.

Till skillnad från exempelvis Försäkringskassan i Sundsvall förra sommaren.

De kom på att de behövde någon som kan fixa, och nu citerar jag: ”byte av ljuskällor, möbelflytt, hantera kaffeautomater, posthantering ... fylla på toner och papper i skrivare”. Alltså en vaktmästare, får man förmoda. Men när de la ut platsannonsen sökte de en ”internservicegeneralist”.

Internservicegeneralist? Jomenvisst.

Ungefär så här gick resonemanget. Vaktmästare jobbar med service internt. De är inga specialister, utan ska kunna lite om mycket. Det vill säga generalister. Myndigheten slog alltså knut på sig själv för att göra vaktisjobbet mer attraktivt. Naturligtvis utan tankar på att höja lönen.

Nu tror ni kanske att det var en engångshändelse. Näpp, ordet har spridit sig till såväl Stockholm som Skåne. Ja, bortsett från tidigare nämnda Norrland då.
 

Att folk vill låta flottare än de är är ju för all del inget nytt. Vem vill inte ha lite guldkant på tillvaron. Lite grädde på moset.

Är man ingen riktig direktör kan man bli en på låtsas. Eller tekniker. Eller strateg.

Eller döpa om titeln till något tjusigt på engelska, där ligger definitivt medie-/pr-branschen i framkant. Gärna med orden coach (instruktör?), controller (kamrer?) eller manager (boss?) inbakade.

Och vilket företag vill egentligen ha en mossig titel som personalchef i dag? Nej, låt oss kalla det HR-chef i stället. Och för alla ni som inte vet, HR betyder human resources. Jajamen, mänskliga resurser på ren svenska.

Personalchefen blir en företagsfilosof som ska hantera de där besvärliga datorerna som kallas människor.

Eller så kanske du behöver hjälp av en bibliotekarie. Tror du i alla fall.

Men nej, det är förlegat. Det är en informationsförvaltare du behöver. Jo, man kan till och med plugga ämnet för att lära sig att effektivt kunna hjälpa människor att hitta information – i till exempel böcker – och vanligen få jobb som, just det, bibliotekarie.
 

Men hur var det nu med Front end developer? Jo, just när svenska folket har införlivat webbdesigner i språket – fräscht, glassigt och på engelska – är det på väg att bli passé. Nu dundrar Front end developer in, redo att ta över. Laddad med lite mer teknik, annars precis samma jobb. Det är grandiost, storslaget, ett praktfullt byggt luftslott.
 

Nu väntar vi bara på att inflationen i titlar ska sprida sig till kändisdjungeln.

När får vi se en Key elevation operator ta hem segern i Melodifestivalen?

När kan näste ”Big brother”- eller ”Robinson”-vinnare titulera sig Made up personality developer? Exakt samma titel kan för övrigt användas på tv-producenter.