Det finns anledning till att ämnet är tabu, SVT
Varför göra tv som riskerar att smitta tittare med död?
Jag måste faktiskt göra en Hanif Bali, riksdagsmannen som inbjöds av ”Aktuellt” för att diskuterade en teaterpjäs han inte sett, och uttrycka mina starkaste reservationer mot SVT:s ”30 liv i veckan”, planerad start 24 april.
När självmordsserien väl börjar sändas inför potentiellt miljontals tv-tittare är det nämligen för sent.
Inte för att jag tror att serien är dålig, tvärtom är jag övertygad om att den kommer vara skickligt genomförd. Eftertänksam och klok, sprängfylld med experter och psykologer, hänsynsfull och med jourlinjer att ringa efteråt.
Tyvärr kan det vara oväsentligt.
Det är ämnet i sig som är livshotande.
SVT är förstås högst medvetna om det. Jag har aldrig sett ett så urskuldande och tveksamt förhandsmaterial någonsin.
Syftet med programserien är att lyfta tabun som många upplever fortfarande finns kring självmord. Genom att börja tala om självmord med varandra och vårt mående tror vi och många forskare att det kan fungera förebyggande mot självmord, skriver redaktionen.
SVT är nöjd med förhandsresponsen från anhöriga till självmordsoffer. Programledarna, skådepelaren Sofia Helin och rutinerade Anne Lundberg, har själva erfarenhet av självmord i familjen.
Det är lätt att förstå att anhöriga tycker att det känns bra att få prata.
Men om bara en enda person inspireras att ta sitt liv är det inte värt det.
Programledarparet säger själva i en intervju med Dagens Nyheter att självmorden minskat under lång tid. Men inte bland mycket gamla eller mellan människor mellan 15 och 24 år.
Låt mig kasta fram en teori så god som någon i detta komplexa ämne: Att ökningen bland ungdomar kan – kan – ha att göra med att klickjagande sociala medier numera gärna tar upp ämnet. Jag känner själv barn som aldrig funderat på självmord men som blev besatta efter att en populär Youtuber lyft ämnet medkännande, ömt, sentimentalt – och helt utan kompetens.
Då är det förstås bättre att det hanteras i kompetenta SVT-händer.
Men är det verkligen värt att chansa?
Det finns en anledning till att ämnet är tabu, till varför pressen till exempel inte skriver om att en kändis tar sitt liv. Inte för att det anses omoraliskt, skamfullt, spekulativt eller något annat Lundberg och Helin föreslår i DN.
Självmord är tabu eftersom självmord smittar. Redan tal om självmord kan smitta.
Den så kallade Werther-effekten, uppkallad efter Goethes självmordsroman ”Den unga Werthers lidanden”, som enligt myten startade en självmordstrend på det sena 1700-talet, är inget skämt.
Det finns många självmordsepidemier genom historien. Självmordstrenden i Mikronesien på 1980-talet där ungdomar tog sina liv i tiofalt högre utsträckning än vanligt. Något liknande skedde i stockholmsförorten Bromma 2012. Och just nu är det inte otänkbart att självmord smittar bland asylsökande.
Jag vill gärna skrika högre i den här krönikan, vill egentligen ha en rubrik som nämner ordet självmord, men det vore just så riskfyllt och potentiellt oansvarigt som SVT:s program är.
Låt oss hoppas SVT har rätt i att ett tv-program ”kan fungera förebyggande mot självmord”.
Personligen anser jag att ”30 liv i veckan” borde läggas ner, utan rafflande debatt om saken i ”Agenda” eller ”Opinion live”, bara rätt ner i papperskorgen, vi gör ett program om psykisk ohälsa generellt istället.
Det är, bokstavligen, en chansning på liv eller död som SVT gör.
VECKANS...
…TV-SAKNAD. ”Sveriges mästerkock” är över. Klara vann över Gillis. Till nästa säsong borde TV4 planera att man startar med minst fem uttagningsavsnitt. Eller sju. Det är ju där, just i början när alla knasbollar kommer med sin knasbolliga mat som de på allvar tror kan ge dem en plats i tävlingen, som programmet är som allra mest fantastiskt.
…TVEKSAMMA BESLUT. ”Vi får se om det här är den första satirresistenta presidenten”, säger Alec Baldwin om president Donald Trump. Han funderar allvarligt på att sluta gör sina – helt magiskt roliga – satirer efter ”Saturday night lives” sommaruppehåll. Baldwin misstänker att folk i september inte längre kommer tycka att någonting med Trump är kul längre. Han har onekligen en poäng. Trump är i sanning ett hot mot världen. Att slopa frihandels- och klimatavtal, stoppa muslimer från att resa till USA och bekämpa kvinnors aborträtt är inte jätteroligt. Och i veckan ”lämnade” USA Syrien och bara ett dygn senare använde den Putin-stödda diktatorn al-Assad giftgas som dödade minst 100 människor och skadade över 400 i rebellkontrollerade Khan Sheik-hun. Kanske är Trump USA:s första satiromöjliga president. Kanske ska man inte utmåla en livsfarlig man som en pajas. Men Baldwins Trump-parodi skulle vara svårartat saknad.
…TV-SERIE. ”Homeland”, SVT. Skrev om den förra veckan – även det orealistiska med att serien försöker få det att verka tänkbart att Carrie inte bums skulle bli av med sitt barn – och jämförde årets säsong med den allra första klassiska. Då lyckades serien bli ännu bättre! ”Homeland” är den politiska samtiden kondenserad. Jake Webers underbara roll som den fascistiska trollkungen Brett O’Keefe måste förutspått alternativnyhetsmagnaten Steve Bannons intåg i Trumps närmaste krets i Vita huset. Jag kan inte vänta till finalavsnittet på måndag, kan inte vänta säger jag!
… FÖR ÖVRIGT anser jag att ”Let’s dance” bör förstöras.