Silberstein inte längre objektiv kommentator
Marianne Rundströms och Claes Elfsbergs stora kompetens bör tas tillvara av SVT. Margit Silbersteins också.
Men hon kan inte fortsätta som neutral politisk kommentator.
Det är rätt av SVT att följa reglerna och tvinga även gamla stjärnor att gå i pension vid 67. Det vore orimligt att göra skillnad på folk och folk.
Och ingen tittare har lidit någon nöd på Claes Elfsberg efter pensionen och ingen lär behöva sakna lika skickliga Marianne Rundström heller. De kommer frilansa vidare.
Mer märkligt är att lika duktiga och nypensionerade Margit Silberstein är kvar i samma roll som tidigare.
SVT har en tung tradition av högersinnade programledare och kommentatorer. Maria Borelius (M), Henrik S Järrel (M), Lars Adaktusson (KD), KG Bergström (M) är de mest kända tillsammans med Margit Silberstein, som i likhet med Bergström dessutom varit förment objektiv politisk kommentator vilket gör den etiska problematiken betydligt värre.
Silbersteins borgerliga politiska läggning har länge varit lätt att misstänka för oss med vänsterböjelser. När hon nu efter pensionen, förutom att börja arbeta på Handelsbankens tv-kanal EFN, börjat skriva opinionstexter på Dagens Nyheters liberala ledarsida är misstanken bekräftad.
Men så sent som i söndags kommenterade Silberstein den stora partiledardebatten i ”Agenda” för SVT med titeln ”inrikespolitisk kommentator”.
Det är som om vänsterskribenten Göran Greider – eller jag som skriver på Aftonbladets ledarsida – skulle extraknäcka som objektiv politisk kommentator i Aktuellt. Fast tvärtom då. Skulle det kunna hända? Naturligtvis inte.
Om Mats Knutson skrev på Dala-Demokraten, ETC eller Arbetets ledarsidor skulle det bli ramaskri om han samtidigt hade sin nuvarande SVT-roll, samma som Silbersteins.
Det här är inte bra. Det är illa av SVT. Speciellt i dessa högerpopulistiska tider när medier och journalistik är under ständig attack med påståenden om politiskt korrekta mörkläggningar och ”fake news”.
Och det är sannerligen inte som att Sverige lider brist på högeråsikter när 9 av 10 dagstidningar har borgerliga ledarsidor. Det minsta tv-tittaren kan begära är att SVT:s kommentatorer är neutrala.
SVT:s politiska inställning är ständigt ifrågasatt. Häromåret gjordes en enkät som kom fram till att 52 procent av SVT:s journalister är miljöpartister. Bara 93 av cirka 2500 SVT-anställda svarade men kritiken, från särskilt Sverigedemokraterna, blev enorm.
Kanske består SVT av en massa gröna liberaler. Kanske inte. Ännu längre tillbaka påstods SVT-huset bestå av typ 100 procent kommunister. Kanske stämde det. Kanske inte. Troligen inte.
Framförallt består SVT av ytterst kompetenta journalister som kan skilja sina politiska åsikter från sitt journalistiska uppdrag.
Vad man anser om de profilerade kommentatorerna beror i hög utsträckning på vad man själv har för politiska sympatier. Jag brukar tänka på min kära kollega Lena Mellin, oberoende politisk kommentator på Aftonbladet, som ständigt anklagas för att vara både vänster och höger. Det ligger alldeles tydligt i betraktarens öga.
Men Silberstein skriver numer på en liberal ledarsida och därmed råder ingen tvekan. Hon kan inte med trovärdighet vara objektiv politisk kommentator i public service längre.
Det måste väl vara alldeles självklart, SVT-chefen Jan Helin?
Låt Silberstein sitta i en panel med Göran Greider istället, då funkar det fint. Eller göra något coolt pensionärsprogram med Claes Elfsberg och Marianne Rundström? Det vore en stjärntrio.
VECKANS…
…POLITISM. Man kan fråga sig hur det kan hända att SVT inte inser problemet med Margit Silberstein. Bara att avlönas av en bank borde diskvalificera en politisk kommentator i public service. Att skriva opinionstexter på en liberal tidnings ledarsida är än mer flagrant. Min gissning är att det beror på att samhället blivit så till den grad kapitalistiskt, privatiserat och borgerligt att ”liberal” ses som något slags ”neutral” åsikt. I själva verket är liberalism, även i vid mening, en ideologi precis som socialism, konservatism, fascism eller feminism. Naturligtvis. Gåtfulla tider.
…MÄSTERSERIE. ”Billions”, HBO Nordic. Det intrikata maktspelet mellan åklagare Chuck Roades (Paul Giamatti) och börsklipparen Bobby Axelrod (Damien Lewis) med psykologsuperhjälten Wendy (Maggie Siff) i mitten är bländande, ännu mer bländande nu i säsong två. Så bra att jag sparar det sista avsnittet till senare, en högtidsstund.
…ÅLDERSDEBATT. Debatten kring Marianne Rundströms pensionering handlar mycket om att ”Godmorgon Sverige” ska förnyas och möjligen föryngras och byta namn till ”Morgonstudion”. Åsikten att man bara måste förnya programmet efter 20 år har framförts. Det är inte alls nödvändigt att förnya tv-program, i USA pågår shower år ut och år in och särskilt på morgonen. Eller minns hur många åratal Jay Leno och David Letterman sände på kvällarna. På samma vis lär Jimmy Fallon och Stephen Colbert hålla på. Man behöver inte fixa något som fungerar. Med det sagt: Lycka till Alexander Norén och Åsa Avdic, Carolina Neurath, Pelle Nilsson, André Pops och Karin Magnusson den 28 augusti.