Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad

Publicerad 2013-02-13

Experten: Nu kan boräntorna stiga

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på 1 procent.

Anledningen är ljusningen i den globala ekonomin.

Men boräntorna kan snart vara på väg att rusa i väg uppåt, tror Aftonbladets privatekonomiska expert Annika Creutzer.

När Riksbanken sänkte räntan till 1 procent i december förra året var de flesta säkra på att det skulle komma ytterligare en sänkning i dag.

Men sedan dess har det kommit tecken på att både den svenska och den globala ekonomin är på väg att vända till det bättre. I USA, Tyskland och Kina har man redan börjat se en ljusning i konjunkturen.

Och i dag meddelade Riksbaken alltså att man lämnade räntan oförändrad på 1 procent.

Ligger kvar under året

"Tillväxten i svensk ekonomi är fortsatt svag och inflationstrycket är lågt. Men det finns vissa ljusglimtar som talar för en stabilisering och konjunkturen väntas stärkas under året", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken bedömer att räntan kommer att ligga kvar på samma låga nivå under hela året. Om arbetslösheten sjunker kan det dock bli aktuellt med sänkningar.

Men trots att räntan fortfarande är låg finns tecken på att boräntorna inom kort kan komma att stiga.

– Marknadsräntorna är på väg uppåt, och det påverkar bankernas upplåningskostnader. Som bolånekund bör man vara beredd på en snabb vändning uppåt för räntorna inom det närmaste året, säger Aftonbladets privatekonomiska expert Annika Creutzer.

"Kan vara bra att binda"

Hennes tips är att man redan nu binder en del av lånet, om man vill försäkra sig mot högre räntor.

– Det kan vara bra att binda en del av lånet och ha en del rörlig så att du kan amortera hur du vill. Men bind inte på olika löptider, då hamnar du i ett sämre förhandlingsläge med banken.

Två av riksbankens sex ledamöter ville sänka räntan. Vice riksbankschef Karolina Ekholm vill se en sänkning av reporäntan till 0,75 procent, och vice riksbankschef Lars E. O. Svensson vill se en sänkning till 0,5 procent.

Följ ämnen i artikeln