Har du rätt lön på sommarjobbet?

Publicerad 2013-06-19

Detta har du rätt till som anställd

Det är viktigt att se till att det finns ett anställningsavtal för sommarjobbet.

Många unga gör nu sina första dagar på sommarjobbet.

Men får du allt du har rätt till?

– Se till att du har ett anställningsavtal där lön och arbetstid står nedskrivet, säger Malin Norberg, ungdomssekreterare på LO.

Precis som med vanliga anställningar varierar lönerna på sommarjobben kraftigt. Men det går att ta reda på vilken lägstalön man har rätt till – om arbetsplatsen är fackligt ansluten.

– Det är bra att kontrollera om arbetsplatsen har kollektivavtal. Då finns en avtalad lägstalön och diverse försäkringar om man skulle skada sig. Dessutom får man ersättning för övertid och arbete på obekväma tider, vilket inte alltid är fallet annars, säger Malin Norberg.

Tider ska framgå i avtalet

Men först av allt och innan man börjar arbeta bör man se till att det finns ett anställningsavtal. Där ska det framgå vilket datum man börjar och slutar på sommarjobbet. Är anställningen ett sommarvikariat finns ingen uppsägningstid, utan den tid man får jobba begränsas av den tidsperiod man kommit överens om och skrivit under på i avtalet.

– Det är viktigt också att det framgår av anställningsavtalet vilka arbetstider man ska ha, hur många dagar i veckan man ska jobba och vilken timlön man får, säger Malin Norberg.

Om man är under 18 år får man inte jobba på nätterna, det vill säga mellan 22.00-06.00 eller 23.00-07.00.

Svartjobb medför risker

Många unga blir erbjudna att jobba svart. LO varnar för att tacka ja till det.

– Den ende som tjänar på att jobbet är svart är arbetsgivaren. Det är så mycket som ingår i arbetsgivaravgifterna som går förlorat. Man får exempelvis ingen försäkring och det kan vara svårt att hänvisa till svartjobbet som en merit vid ett senare tillfälle, säger Malin Norberg.

Skyldig ordna arbetskläder

En annan sak som är viktig att tänka på är att arbetsgivaren är skyldig att ordna med särskilda arbetskläder om arbetsmiljön kräver det. Exempelvis är det vanligt att det behövs arbetskläder inom industrin.

– Det finns undantag, till exempel om man jobbar på en restaurang som kräver vit skjorta och svarta byxor. Då får man stå för själv kläderna själv om det inte är ett krav att de ska ha speciella logotyper, säger Malin Norberg.

LO:s sammanställning av de olika fackförbundens lägstalöner.

Handels lägstalöner.

Följ ämnen i artikeln