Nätköpet kan bli tullchock

Publicerad 2013-04-17

Här är avgifterna du bör ha koll på när du beställer prylar utanför EU

Handlar du på internet från länder utanför EU och inköpspriset överstiger 1 300 kronor kan du tvingas betala en tullavgift för att ta in beställningen i Sverige.

Med några klick har du enkelt beställt prylarna du vill ha.

Men köper du varor från utlandet på internet kan en tullavgift tillkomma – och priset därmed stiga väsentligt.

Så vet du vilka avgifter som gäller när du handlar på nätet.

Om du handlar på internet från länder utanför EU tvingas du betala avgifter till Tullverket.

Den vanligaste avgiften är moms som alltid tillkommer när en privatperson beställer varor från ett företag.

– Många tror att allt man betalar till Tullverket är tull. Men den största kostnaden är momsen, som är en annan avgift. Om man som privatperson beställer från ett företag som postorder ska man alltid betala moms. Det gäller för vanliga internetköp oavsett hur lågt värdet på varan är, säger Mats Renerius på Tullverket till Aftonbladet.

Om beställningens värde (inköpspriset) överstiger 1 300 kronor kan du dessutom tvingas betala tull för att få ta in den i Sverige.

– Det som avgör är hur mycket varan kostar exklusive frakt, och det gäller hela försändelsen. Det kan vara flera produkter i samma beställning, det blir en tullavgift när det sammanlagda värdet överstiger 1 300 kronor, säger Mats Renerius.

Många faktorer påverkar

Hur hög tullavgiften blir beror inte på vilket land varorna beställs ifrån utan den skiljer sig mellan olika varor.

– De vanligaste länderna privatpersoner beställer från är USA och Kina. Men tullavgiften påverkas inte av vilket land man köper från utan vilken produkt det är.

Vanliga produkter som svenskarna köper är kläder, skor och elektronikprylar.

– Det folk vanligtvis köper har en tullavgift på omkring 14 procent, säger Mats Renerius.

Skor har en tullsats på upp till 17-18 procent och att importera sitt skoköp kan därför bli väldigt dyrt.

För elektronikprylar blir kostnaden mellan 0 och 14 procent i tull. Och det är många faktorer som påverkar avgiften.

– Man måste veta vilken typ av pryl det är man tar in. För dator- och telekomprodukter som datorutrustning och mobiltelefoner är det generellt noll procent. Men ett mobiltelefonskal som är gjort av plast har 6,5 procent i tull. Bara för att man kan använda det till mobiltelefonen är det nödvändigtvis inte noll i tull, förklarar Mats Renerius.

Det knepiga är att tullavgiften i bland styrs av varans material och i bland av dess funktion.

– En surfplatta kan vara gjord av plast eller metall men där avgör arbetssättet. Ett skal gjort av plast är inte en del av telefonen och då får man betala tull. Ofta är det funktionen som avgör när det gäller elektroniska produkter.

För att ta reda på hur stor tullavgift man kan vänta sig – och undvika en prischock – går det att använda sig av Avgiftsguiden på Tullverkets hemsida. Där går det att söka på olika varor och länder och få tullavgift och moms uträknad.

Kan drabbas av skadestånd

Att beställa från internet är heller inte helt riskfritt. Det gäller att vara uppmärksam så att varorna exempelvis inte är piratkopior eller innehåller material av utrotningshotade djur och växter.

– Det är viktigt att tänka på risken med varumärkesförfalskning, sådana produkter får man inte ta in i Sverige, det är inte tillåtet, säger Mats Renerius.

Tullverket kan anmäla produkter som de misstänker är piratkopior.

– Då kan man drabbas av att betala skadestånd till den som äger varumärket om denne väljer att driva det som skadeståndsmål. Det kan bli hemskt dyra kostnader, beroende på hur mycket skadestånd de begär ut. Det får man vara försiktig med. Är det en märkesvara som är mycket billigare än här hemma är risken stor att det är en kopia.

Kläder och smycken kan innehålla material som inte är tillåtna att importera till Sverige.

– Det har förekommit hund- och kattskinn i kläder. Man får vara noggrann om de innehåller naturmaterial. Elfenben kan till exempel förekomma i smycken. Det är inte tillåtet att importera utrotningshotade växter och träslag, man får inte ta in dem i Sverige utan tillstånd från Jordbruksverket, säger Mats Renerius.

Ingen tull inom EU

Om du beställer varor från länder inom EU tillkommer ingen tullavgift.

– Du betalar inga avgifter till Tullverket, så länge det är helt inom EU. Men det finns vissa momsundantag inom EU. Några områden tillhör EU, men är inte med i EU:s skatteområde. Varor som skickas därifrån måste du betala moms för.

I princip gäller samma tullregler när privatpersoner gör sina internetköp från andra privatpersoner.

– Enda skillnaden är att om försändelsen från privatpersonen i avsändningslandet till privatpersonen i Sverige är värd under 300 kronor så slipper du momsen, och tullen också förstås eftersom värdet understiger 1 300 kronor. Det kan vara svårt att veta om den du köper av verkligen agerar som privatperson och inte håller på med kommersiell försäljning, säger Agneta Gustafsson på Tullverket.

Följ ämnen i artikeln