Läckert, lätt och ekosmart
Enkla ekorätter
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-07
Allt fler väljer ekologiskt. Här är fyra lätta recept där (nästan) alla ingredienser går att köpa ekologiska.
Ät smart, men framför allt – ät gott!
Recept: Helen Rundqvist och Leif Grönlund, Ica Köket
Foto: Per Björn
Lins- och rotfruktssallad med fetaost
4 portioner
Tar 60 minuter
Du behöver:
2 dl gröna linser
1 morot, cirka 100 g
1 palsternacka, cirka 150 g
150 g rotselleri
2 msk äppelcidervinäger
5 msk rapsolja
1 msk dijonsenap
1 grönt äpple, i skivor
Salt och peppar
12 skivor grov baguette
200 g fetaost
Sallad eller ärtskott
Gör så här:
1. Koka linserna enligt förpackningens anvisning.
2. Ansa och skala morot, palsternacka och rotselleri. Skär dem i tärningar och lägg ner dem med linserna när cirka 10 minuter återstår av koktiden. Häll av eventuell vätska från linserna.
3. Blanda äppelcidervinäger med rapsolja och dijonsenap. Vänd försiktigt ner äpple och dressing i linserna, smaksätt med salt och peppar.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Rosta baguetteskivorna på båda sidor. Smula fetaosten och fördela den på de rostade brödskivorna, gratinera i ugn tills de fått fin färg.
6. Servera linserna med sallad och fetaostgratinerade brödskivor.
Kryddstekt kyckling med saffranscouscous och harissa
4 portioner
Tar 60 minuter
Du behöver:
2 krm mald kanel
1 tsk mald koriander
1 tsk mald chili
1 tsk mald ingefära
1 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk salt
4 kycklingfiléer
2 msk olivolja
3 morötter
4 dl fullkornscouscous
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 kuvert saffran 0,5 g
10 torkade aprikoser
0,5 dl mandlar, skalade
0,5 dl hasselnötter, rostade
1–2 msk harissa
2 dl matyoghurt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda kanel, koriander, chili, ingefära, salt och grovmalen svartpeppar.
3. Bryn kycklingen i olivoljan, rulla dem därefter i kryddblandningen. Lägg i en ugnssäker form och sätt den mitt i ugnen cirka 20 minuter eller tills kycklingfiléens innertemperatur är 70 grader.
4. Skala morötterna och skär dem i stavar. Koka couscousen enligt förpackningens anvisning tillsammans med morötter, grönsaksbuljong och saffran.
5. Blanda ner aprikoser, mandel och nötter i couscousen.
6. Blanda harissa och matyoghurt.
7. Servera kyckling med couscous och harissayoghurt.
Halstrad gravlax med matvete och senapscrème
Ger 4 pportioner
Tar 60 minuter + gravning
Du behöver:
1 msk salt
1 msk socker
1 krm grovmald vitpeppar
4 portionsbitar lax à 150 g
4 msk grovhackad dill
3 dl dinkelmatvete
1/2 gurka
4 salladslökar
70 g babyspenat
1 citron
Salt och svartpeppar
2 dl crème fraîche
2 msk skånsk senap
2 tsk råsocker
1 tsk rödvinsvinäger
1 msk rapsolja
Gör så här:
1. Blanda salt, socker och grovmald vitpeppar. Gnid in laxbitarna med kryddblandningen och hälften av den hackade dillen. Låt bitarna stå i 2–3 timmar.
2. Koka dinkelmatvete enligt förpackningens anvisning. Låt svalna.
3. Skala, kärna ur och skär gurkan i halvmånar. Skölj och strimla salladslöken fint. Skölj och låt spenaten rinna av ordentligt i ett durkslag. Skär citronen i fyra klyftor.
4. Blanda matvete med gurka, salladslök och spenat, smaka av med salt och peppar.
5. Blanda crème fraîche med senap, råsocker, rödvinsvinäger och resten av den hackade dillen. Smaka av med salt och peppar.
6. Stek laxen i rapsoljan på hög värme i olja cirka 30 sekunder på båda sidor.
7. Servera laxen med matvetesalladen, senapscrème och citronklyftor.
Soppa med borlottibönor
4 portioner
Tar 30 minuter (1,5 timme inklusive blötläggning av bönorna)
Du behöver:
2 dl borlottibönor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 plommontomater
1 kruka basilika
Gör så här:
1. Blötlägg bönorna enligt förpackningens anvisning. Skala och hacka löken, finhacka vitlöken.
2. Fräs lök och tomatpuré i olivolja. Häll av vattnet från bönorna. Tillsätt bönor, vatten och buljongtärningarna.
3. Koka sakta under lock 30–60 minuter eller tills bönorna är mjuka.
4. Dela tomaterna, pressa ur kärnorna och skär dem i mindre tärningar.
5. Strimla basilikabladen. Tillsätt tomattärningar och basilika precis innan servering.
6. Servera soppan med bröd eller lägg i bitar av kryddig korv.
Bli miljöhjälte – köp inte mer än du behöver
1. Välj närproducerat – handla efter säsong. Livsmedel som inte behöver fraktas så långt innebär mindre koldioxidutsläpp.
2. Undvik flyg och uppvärmda växthus. Varor som är fraktade med flyg eller som är odlade i växthus som måste värmas upp är inte bra ur miljösynpunkt. Det betyder att frukt som kommer långväga ifrån och som fått mogna på båten kan vara väl så bra som svensk frukt – om det inte är fruktsäsong i Sverige.
3. Lagom är bäst. Ta till vara på det du köper och köp inte mer än du behöver. Att bidra till sopberget är inte klimatsmart.
4. Byt kött mot böna. Djurhållning står för en femtedel av världens klimatpåverkande utsläpp, medan baljväxter bara står för en bråkdel. Eftersom baljväxter ger samma typ av näring som kött kan den miljömedvetne med fördel byta ut några av kötträtterna mot exempelvis bönor.