Rädda haven - ät eko-fisk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-17

Skippa torsken, satsa på sill

Torsken har nästan tagit slut, och tropiska räkor är rena miljökatastrofen.

Men det går att äta fisk eller skaldjur till middag med utan dåligt miljösamvete. Det gäller bara att välja rätt sort.

Klimatförändringar, allt häftigare algblomning och giftiga kemikalier som dumpas i våra vatten. Det går inte längre att rycka på axlarna åt miljöhoten mot haven.

Närmare 75 procent av världens fiskbestånd är dessutom nedfiskade till en oroväckande låg nivå, skriver Världsnaturfonden WWF i årets konsumentpamflett om fisk och miljö.

– Ett tips är att skriva ut deras fiskguide och ta med den till livsmedelsbutiken, säger journalisten och matkrönikören Isabella Lövin, som skrivit reportageboken ”Tyst hav” om utfiskningen i Östersjön.

Lätt välja rätt

Minskar en fiskart kraftigt finns det risk att det ekologiska samspelet mellan olika arter rubbas helt. Att köpa rätt sorts fisk är därför viktigt – och faktiskt lätt.

– Man ska leta efter fisk som är KRAV- eller MSC-märkt (Marine Stewardship Council), råder Isabella Lövin.

I de svenska butikerna finns idag både KRAV-märka räkor och MSC-certifierad Alaska pollock, för att bara nämna några produkter. Genom att dela in fisken i gröna, gula och röda sorter hjälper Världsnaturfondens guide den vilsne konsumenten. Skarpsill är grönt ljus, öring tveksamt och marulk ett definitivt no-no.

– De feta fiskarna, som makrill, skarp sill och lax, är oftast okej att äta ur miljösynpunkt. De är ju också väldigt nyttiga, säger Henrik Svedäng, forskare på Fiskeriverket.

Politikernas ansvar

Även om vi konsumenter ska visa vårt missnöje, ligger mycket på politikernas bord eftersom fisken går på export, förklarar Isabella Lövin.

– Skriv insändare, mejla ansvariga politiker! Det är en skandal att vi i Sverige utrotar torsken. Som vanliga människor kan vi påverka, politiker är ju känsliga för opinion.