Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Pirogen – ett bättre mellanmål än du tror

Uppdaterad 2018-07-04 | Publicerad 2009-02-26

”Ungarna gillar den, dietister borde gilla den och jag gillar att ha mätta barn”

Undrar vad den stackars Gorby’s­-pirogen gjort för ont.

Jag tycker att den är ett bra mellanmål.

Jag hörde det två gånger förra veckan.

Hur folk i min närhet uttalade sig föraktfullt om Gorby’s, ni vet de frysta pirogerna med köttfärsfyllning som ungarna kan slänga in i mikrougnen när de kommer hem från skolan.

Eftersom det ligger gott om gorbysar i min frys så var jag ju tvungen att granska innehållet med lupp för att se vilka satans små rackartyg jag missat.

Vete- och rågmjöl, mjölk, nötkött, lök, tomatpuré, rapsolja, ägg, vatten, stärkelse, margarin, socker, ost, vitvinsvinäger, E 224, jäst, salt och kryddor.

Helt normala ingredienser.

Som att bre köttfärssås på en macka, strö över ost och gratinera.

Ja, de innehåller konserveringsmedel men det kommer man inte ifrån någonstans. (Fast varför det måste till ett konserveringsmedel i fryst mat är lite svårt att begripa.)

Men då måste väl näringsvärdet vara åt helvete, då?

Om ungen äter en Gorby’s och dricker ett glas juice till eller äter en apelsin så hamnar mellanmålet på en så perfekt balans mellan protein, fett och kolhydrater att en dietist på Livsmedelsverket skulle bli tårögd av lycka.

Jag förstår alltså inte vad pirogstackarna har gjort för att förtjäna sitt dåliga rykte.

Ungarna gillar den, dietister borde gilla den och jag gillar att ha mätta barn.

Enligt min mening är mat som barnen inte äter bortkastad mat, hur nyttig den är.

Därför har jag svårt för att skolan envisas med att servera exempelvis fullkornspasta trots att väldigt få barn tycker om den och blir så vrålhungriga av den oätna maten att de raglar förbi kiosken på väg hem och trycker i sig chokladbollar.