Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Vad gör jag med en sej?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-02

Hej Jon!

Vad tycker du jag ska göra med min sej som ligger i kylen hemma?

/Anders

Hej Anders!

Du kanske kan testa receptet jag hade i tidningen härom veckan?

Svampgratinerad sej

60 minuter

(4 personer)

Det här behöver du:

4 portioner potatis

400 g champinjoner, eller egna skogsfynd

1 lök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

0,5 tsk timjan

1 dl vitt vin (hoppa över om du inte har en slatt stående hemma)

2 msk osötad senap

2 dl crème fraiche

600 g fryst sejfilé

1,5 dl riven ost

250 g fryst spenat

1/2 citron

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Skala och koka potatisen.

2. Rensa svampen och skiva grovt.

3. Skala och hacka löken och vitlöken.

4. Värm ugnen till 225 grader.

5. Hetta upp en stekpanna och och torrstek svampen tills den släpper vätska och låt fukten dunsta bort. 

6. Lägg i smöret, löken och vitlöken och fräs så att allt börjar få lite färg. Krydda med salt, peppar och timjan. Häll i vinet och rör om så att det mesta kokar bort. I med senapen och crème fraichen. Rör om och smaka av med salt och peppar.

7. Skär fiskblocken i tjocka skivor och lägg ut i ett lager på ett ugnssäkert fat. Häll över svampsåsen och strö över osten. Gratinera 25 minuter i ugnen. (Kolla så att fisken är klar.)

8. Värm spenaten i en kastrull under tiden. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

9. Servera till sejen och potatisen.

Tipset:

Vill du göra rätten smalare så hoppa över osten och gratinera med bara svampsåsen.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson