Frågor & svar i chattet med Jonas Lundgren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-26

Moderator säger: Kl 13 kommer chattet med Jonas Lundgren, men ställ gärna dina frågor redan nu.
Lars G säger: Har du fått bra stöd av dina coacher?
Jonas Lundgren säger: Absolut, känner mig fullt förbered och det känns spännande.
Jessica Lundgren säger: Tjena, Jag heter Jessica Lundgren är ifrån blekinge, mina rötter är ifrån blekinge och nedredelen av småland. Tror du att vi kan vara släkt?
Jonas Lundgren säger: Allt är möjligt! :)
Haddocken säger: Hur har du förberett dig? Om du har gjort dina rätter, säg 100 gånger, måste du väl ha tröttnat?
Jonas Lundgren säger: Vi har förberett oss extremt noga under lång tid. Vi har inte tröttnat ännu eftersom rätterna blir allt bättre och vi vill att de ska bli perfekta.
Luis säger: Hej!!! Undrar hur man blir en duktig kock?
Jonas Lundgren säger: Stort intresse, massa kreativitet och massa hårt jobb...matglädje är bra att ha!
erik säger: Hej Jonas, vilken är din favoriträtt? Lycka till därborta och ta hem guldet!
Jonas Lundgren säger: Favoriträtten är vaniljglass med hjorton är en klar favorit, angusbiff är riktigt bra också. ;) ;)
Henrik säger: Hej Jonas! Jag har fastnat för Pilgrimsmusslor som förrätt och jag undrar vad ditt bästa recept för det är? Sedan följdfrågan, är det möjligt att få ngn ordning på frysta scallops eller är det färska som gäller? Har själv inte riktigt fått de frysta att smaka ngt.
Jonas Lundgren säger: Färska, så stek dem på väldigt hög varme under kort tid med citronsaft och salt och kapris och russin till är gott. Det absolut bästa är färska men med frysta kan det funka i soppor etc.
andreas säger: Vilka scandinaviska smaker kommer du att framhäva i ditt bidrag ?
Jonas Lundgren säger: Vi kommer använda oss av svenska rotfrukter, dill, pepparrot och karl-johansvamp!
Hans säger: Hej Jonas. Jag undrar varför du valt att ha en norsk commis vid din sida, i svenska uttagningen, i stavanger och i lyon? Tycker du unga svenska kockar generellt är sämre än unga norska kockar, eller beror det helt enkelt på dina kontakter efter dina år i Oslo?
Jonas Lundgren säger: Jag tycker att både svenska och norska kockar är otroligt duktiga. I det här fallet har det med mina kontakter att göra. Det är otroligt viktigt med en bra commis.
Nevve säger: Hur är det att vara kock? många säger att det är stressigt och varmt. hur känner du ?
Jonas Lundgren säger: Det är stressigt och varmt men det är otroligt kul och jag tycker om tempot.
Nisse säger: Vem rockar hårdast? Jamie Oliver eller Gordon Ramsay?
Jonas Lundgren säger: Jamie Oliver, han är roligare!
benitez säger: Jag läste att du har torsk, musslor och biff som du måste använda. Vilken råvara var svårast att använda i dina rätter?
Jonas Lundgren säger: Biffen var svårast. Eftersom det är olika styckningsdetaljer som kind och svans som är lite mer ovanliga.
annika säger: hej jonas=) lagar du alltid middag hemma eller får du som oss andra dödliga sug efter en bigmac ibland och går dit istället?;)
Jonas Lundgren säger: Lagar middag så mycket jag kan men jag gillar bra junkfood såklart!
allan säger: Kan jag göra en Boef Bourginone utan att hälla i ett 300 kroners bourgone vin?
Jonas Lundgren säger: Nej det är helt omöjligt hehe. Det gåt såklart, köttet är viktigast.
Sanna säger: Lycka till i kock-VM :)
Jonas Lundgren säger: Tackar tackar
brudgum säger: favoritingrediens?
Jonas Lundgren säger: Generellt så är det nog norsk torsk, pilgrimsmussla och räkor och angusbiff...jag hade tur helt enkelt!
niffan säger: Hej Jonas, när insåg du att du ville jobba som kock? Lycka till!
Jonas Lundgren säger: Tack, så fort jag kände på arbetslivet vid 15 årsåldern.
sara säger: Vad gör du för enkel mat til dig själv en vardag?
Jonas Lundgren säger: Det var längesedan jag hade en vanlig vardag. Blir ngn pasta kanske.
Alex säger: Tjena Jonas, först och främst grattis, hoppas du går hela vägen! Undrar vad dina tips är på att bli framgångsrik kock? Är själv sugen på bli en duktig sådan.
Jonas Lundgren säger: Hårt arbete och höga ambitioner kommer man en bit på väg. Lycka till!
Dennis säger: Tycker du att man som ung kock gör rätt som byter arbetsplats efter drygt ett år i varje kök, för att få nya perspektiv?
Jonas Lundgren säger: DEt bästa är att byta arbetsplats när man känner att man lärt sig allt man kan på den förra. Det beror såklart på var man jobbar.
Emil säger: brukar du göra risotto? Vilken är din favoritsort?
Jonas Lundgren säger: Ja det händer. Beror på säsongen men fisk och skaldjur är fantastisk. Vanlig risotto med parmesan är också gott men det allra bästa är om man har turen att få smaka en risotto med vit tryffel- det är magiskt!
Hans säger: Vad är planen efter bocuse d'or? Har länge hört rykten ganska länge om att du ska starta eget i sthlm.
Jonas Lundgren säger: Jag koncentrerar mig på tävlingen och det som kommer efter får jag ta tag i då.
Lyxunge säger: Om jag säger Västerbottensost, vad säger du då?
Jonas Lundgren säger: Gott, svenskt, yummy!
malin säger: Vilken ledartyp är du?
Jonas Lundgren säger: Kommunikativ och gillar att arbeta i ett team.
annika säger: vad ska du äta till middag idag?
Jonas Lundgren säger: Sitter och väntar på kyckling med kantareller i en gräddsås här i Lyon. ;)
ushi säger: tips på en enkel kycklingrätt för ikväll!?
Jonas Lundgren säger: Grillad kyckling med glaserad lök och potatispuré är en bra variant.
Moderator säger: Vi tackar Jonas Lundgren för alla fina svar och avslutar chattet nu!
Jonas Lundgren säger: Tack alla och glöm inte att heja!