Jonas Lundgren
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-24
– Sveriges hopp i kock-VM
Jonas Lundgren, 30, vann den svenska uttagningen på Restaurangakademien i Stockholm för snart ett år sedan.
Nu är han på väg till franska staden Lyon för att tävla i årets upplaga av ”Bocuse d’Or”, som är det officiella namnet på kock-VM.
Arrangörer för den svenska utagningen var Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien.
I juryn fanns Melker Andersson, Mathias Dahlgren, Fredrik Eriksson och Paul Svensson samt kockexperterna Regis Marcon och Rasmus Kofoed.
Svenska Bocuse d’Or Akademien kan också gläjda sig åt att Prins Carl Philip har "åtagit sig beskyddarskapet", enligt ett pressmeddelande från akademien. Prinsen beskrivs som "en mycket engagerad supporter" med ett gediget matintresse.
Juryns motivering för Jonas Lundgren löd så här: ”Med personlig prägel, hög teknikalitet och bra balans i höga smaker. En värdig representant för Sverige”.
Bocuse d’Or går i år för 12:e gången och är den mest prestigefyllda tävling en kock kan vinna.
Sverige har haft stora framgångar i Bocuse d’Or Lyon tidigare och har mycket att försvara: Mathias Dahlgren vann guldmedaljen 1997, Melker Andersson och Henrik Norström fick båda silvermedaljen 1995, respektive 2001.
Tävlingsuppgiften är att på drygt fem timmar tillaga en fisk- och en kötträtt, 14 portioner av varje, med garnityr. De tävlande kommer väl förberedda: De har alla förfinat sina respektive rätter ett otal gånger och kan säkert laga dem i sömnen.
Utöver ära och berömmelse tävlar även kockarna om en prissumma på 20 000 euro (cirka 210 000 svenska kronor), den högsta prissumman någonsin som utdelats i en mattävling.
Tävlingen avgörs tisdag-onsdag 27-28 januari.