Värm upp med glöggfest!
Uppdaterad 2019-07-26 | Publicerad 2008-12-12
Fira in december med en underbar adventsbuffé som innehåller både kära klassiker och nya läckra godbitar.
Och glöm för all del inte glöggen till!
Att bjuda in till buffé i advent och samla sina vänner behöver inte alls vara övermäktigt. Men maten ska inte vara för krånglig, den ska gå att förbereda och den ska räcka till många.
Vi gav Janne Wikström, kock på Simons Catering, uppdraget att skapa en adventsbuffé till oss.
–?Ledorden är trend och tradition. Man får gärna känns igen sig men det ska vara en modern twist på maten. Sen tänkte jag på att det skulle vara lättgjort och inte ta för mycket tid. Pumpernickel kan man köpa färdig och kotlettraden behöver inte rimmas utan ska bara in i ugnen.
–?Och det ligger i tiden att bjuda på det man gjort det själv. Det uppskattas av många, säger Janne.
Vi valde rött och guld som dominerande färger när vi dukade upp till vår fest. Färger som lyfter det vita och som så tydligt signalerar jul. Utbudet för julinredning är enormt och kommer tidigt i butik. Det behöver inte bli dyrt heller. Du byter lätt ut handdukar och grytlappar i köket till några med juldekor.
Meny
?Pumpernickel med currysill, rostad lök och äpple
???Honungsrostade rotsaker och potatis
??Lingongravad lax med grovkornig senapssås
??Senapsgriljerad kotlettrad med smörstekt mandel, grönkål och fikon
???Blandad grönsallad med endiver, rödlök och persiljedressing
??Matjessilltårta med löjrom, räkor och dill
??Roquefort med päronmarmelad och kanderade valnötter
??Julkryddad chokladpanacotta med apelsin, granatäpple och färsk mynta
??Portionsbröd med blåbär och kummin
Pumpernickel med currysill, rostad lök och äpple
Du behöver:
1 gul lök, finhackad
1 äpple, finhackat
2 msk curry
0,5 dl vatten
1 dl majonnäs
2 msk crème fraiche
1 burk inlagd sill
1 pkt partypumpernickel
DEKOR:
1 äpple, finhackat
Rostad lök
Dillvippor
Gör så här:
1. Fräs lök och äpple i cirka fem minuter, tills de mjuknar.
2. Häll på curryn och stek i cirka en minut ytterligare.
3. Häll över 0,5 dl vatten och låt svalna.
4. Blanda med majonnäs och crème fraiche.
5. Häll av sillen och blanda ner den i currysåsen.
6. Fördela på pumpernickel över.
7. Dekorera med finhackat äpple, rostad lök och dillvippor.
Honungsrostade rotsaker och potatis
Du behöver:
1 kg potatis, skalade och halverade i lagom bitar
0,5 kg morötter, skalade och halverade i lagom bitar
0,5 kg palsternackor, skalade och halverade i lagom bitar
0,5 dl matolja
1 msk torkad timjan
1 msk salt
0,5 dl flytande honung
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg potatis och rotsaker i en ugnsfast form.
3. Häll över oljan, timjan och salt.
4. Stek i ugnen i 20 minuter.
5. Ta ut och ringla över honungen.
6. Stek i ytterligare 10 minuter.
Lingongravad lax med grovkornig senapssås
Du behöver:
1 sida lax, tinad och urbenad med skinnsidan kvar (fryst i minst två dygn)
2 dl strösocker
1 dl salt
1 dl frysta lingon
1 msk grovkrossad vitpeppar
2 msk konjak
Gör så här:
1. Skölj laxen och torka den torr, pensla på konjaken på köttsidan.
2. Blanda socker, salt och vitpeppar och gnid in hälften av blandningen på laxens köttsida.
3. Blanda andra hälften med lingonen och bred ut över köttsidan .
4. Låt marinera två dygn i kylskåp.
5. Skiva tunt och servera med senapssåsen.
SENAPSSÅS
Du behöver:
2 dl grovkornig senap (skånsk)
Ca 5-6 msk vitvinsvinäger
1 msk senapsfrö + 2 msk konjak för blötläggning
4-5 msk strösocker
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
3,5 dl matolja
Gör så här:
1. Lägg senapsfröna i konjak och låt dra cirka en timme.
2. Blanda alla ingredienser utom oljan.
3. Tillsätt oljan sakta under kraftig omrörning.
4. Servera till laxen.
Senapsgriljerad kotlettrad med smörstekt mandel, grönkål och fikon
Du behöver:
1,5 kg benfri fläskkotlettrad i bit
2 msk skånsk senap
1 äggula
2 msk ströbröd
25 g smör
200 g mandelspån
400 g strimlad färsk grönkål
300 g strimlade torkade fikon
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 130 grader.
2. Bryn kotlettraden runt om i en stekpanna.
3. Salta och peppra.
4. Stek köttet i ugnen till en innertemperatur på 68 grader.
5. Låt köttet kallna.
6. Rör ihop senap och äggula och pensla köttet med blandningen.
7. Sikta över ströbröd och griljera i ugn på ca 250 grader tills det har fått en vacker färg.
8. Stek på hög värme smör, grönkål, mandel och fikon i ca tre minuter.
9. Rör konstant med en träsked.
10. Salta och peppra.
11. Servera tillsammans med köttet.
Blandad grönsallad med endiver, rödlök och persiljedressing
Du behöver:
1 huvud isbergssallad
1 huvud lollo rosso
3 endiver
2 rödlökar, finhackade
DRESSING:
2 dl majonnäs
0,5 dl olivolja
2 msk dijonsenap
2 dl kruspersilja, grovhackad
Salt och peppar
Ev. strösocker
Vatten
Gör så här:
1. Skölj salladen väl och skär den sedan grovt.
2. Blanda ner rödlöken.
3. Lägg alla ingredienser till dressingen i en mixer och kör tills allt har fått en vacker grön färg.
4. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite socker.
5. Späd med vatten tills dressingen får en lagom konsistens.
Matjessilltårta med löjrom, räkor och dill
Du behöver:
BOTTEN:
200 g mörk kavring
75 g smör
FYLLNING:
4 gelatinblad
200 g matjessill
1 röd lök, finhackad
3 dl gräddfil
1,5 dl crème fraiche
Ca 1 msk matjessillspad
Ev. salt och vitpeppar
GARNERING:
Ca 0,5 dl löjrom
1 dl skalade räkor
Dillvippor
Gör så här:
1. Finhacka brödet eller smula i mixer.
2. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna.
3. Platta ut smulorna i en form med löstagbar kant.
4. Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter.
5. Ta upp sillen och finhacka den. Finhacka även löken och blanda sill, lök, gräddfil och crème fraiche.
6. Smaksätt med sillspad och eventuellt med salt och peppar.
7. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme och rör ner lösningen i sillblandningen.
8. Häll upp i formen.
9. Ställ tårtan att stelna i kylen i cirka tre timmar.
10. Tag bort kanten och dekorera tårtan.
Roquefort med päronmarmelad och kanderade valnötter
Du behöver:
250 g valnötskärnor
0,5 dl råsocker
1 burk päronmarmelad
500 g Roquefort Papillon eller annan högklassig Roquefort
Gör så här:
1. Sätt en stekpanna på hög värme.
2. Lägg i nötterna och låt dem få lite färg.
3. Strö över sockret och rör konstant med en träsked tills allt socker smält.
4. Låt svalna och servera med osten och marmeladen.
Julkryddad chokladpannacotta med apelsin, granatäpple och färsk mynta
Du behöver:
5 dl vispgrädde
5 dl röd mjölk
1 dl strösocker
1 vaniljstång
1 tsk kanel, malen
1 tsk kardemumma, malen
½ tsk nejlika, malen
½ tsk ingefära, malen
200 g mörk choklad, hackad
4 blad gelatin, uppblötta i kallt vatten
SALLAD:
3 apelsiner, fileade (det vill säga de naturliga klyftorna men utan hinnor och skal)
Kärnorna av 2 granatäpplen
1 knippe färsk mynta, strimlad
Gör så här:
1. Koka upp grädde och mjölk med socker, vaniljstång (urskrapad) och kryddor.
2. Dra bort från värmen och rör ner chokladen.
3. Rör om tills chokladen har smält.
4. Rör sedan ner gelatinet.
5. Sila och häll upp på glas.
6. Ställ in i kylen och låt stelna i ca tre timmar.
7. Blanda apelsinen med granatäppelkärnorna och den strimlade myntan.
8. Lägg en liten hög ovanpå varje pannacotta.
Portionsbröd med blåbär och kummin
Du behöver:
1 dl mörk sirap
2 msk matolja
1 msk kummin
1 dl blåbär (frysta och tinade)
5 dl varmt vatten, ca 50 grader
Ca 4 dl rågsikt
Ca 8–10 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 msk salt
Gör så här:
1. Rör samman sirap, olja, kummin, blåbär och vatten.
2. Häll på de två olika mjölsorterna och torrjästen.
3. Rör runt och knåda tills det blir en smidig deg, cirka 10 minuter.
4. Knåda in saltet och knåda sedan i ytterligare några minuter.
5. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
6. Stjälp upp degen.
7. Tryck ut den lätt med mjölad hand och skär ut portionsbitar, 30–40 st.
8. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter på plåten.
9. Sätt i ugnen på 250 grader och sänk direkt till 200 grader.
10. Grädda i ca 16 minuter.