Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hamburgerhaket som serverar häst

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-15

Hästburgare hett i Ljubljana

Hot dog känner de flesta till, men "hot horse" är mer okänt för oss svenskar.

På snabbmatsbaren Red'n'Hot Horse i slovenska huvudstaden Ljubljana serveras gigantiska hästburgare, ett riktigt skrovmål för tre euro.

Vid ett av borden mumsar fyra schweiziska utbytesstudenter för fullt.

– Det här är grejer för fattiga studenter, tycker de mellan tuggorna.

– Det är massor med gott i burgarna. Så man blir rejält mätt. Det är också billigt, för vi får studentrabatt på maten.

För och emot hästätande

Med tanke på att 60 000 av barockstaden Ljubljanas 300 000 invånare är "fattiga studenter" borde de heta hästarna kunna gå en strålande framtid till mötes.

Det förutsätter dock att filmstjärnan Brigitte Bardot inte får nys om utvecklingen. Hon är nämligen hetsk motståndare till hästätande.

Desto mer positiv borde den brittiske "elaka" kocken Gordon Ramsey vara, som serverar just häst på sina stjärnprydda finkrogar.

Gigantiska hamburgerbröd

Vad är då receptet på färsen i dessa bjässeburgare á cirka 250 gram? Personalen vet inte exakt utan ringer upp ägaren som på raspig telefonledning förklarar:

– Mal 10 kilo hästkött och tillsätt 2 deciliter salt och 1,4 kilo gul lök. Forma till biffar och grilla.

Ägarens son Jafer dyker upp i baren och lagar till en klassisk hästburgare framför vår fotograf.

Ett gigantiskt hamburgerbröd tas ut från ett värmeskåp. På brödet kläms ut rejäla klickar av ketchup, osötad senap och majonnäs. Därefter läggs den förstekta burgaren på plats. Ovanpå placeras efter smak isbergsallad, rå gul lök, tomatskivor, vitkål, grön chilipeppar, aivar relish, nachoostsås och om man vill, tabasco.

Variant med ostsås

Jafer lagar också till en egen variant på klassikern som han tycker vi borde testa. Han använder rå hästfärs som mixats med nacho-ostsås.

Burgaren stekts sedan a la minut och serveras med valda tillbehör i bröd.

Hästköttsburgare serveras på tre ställen i den välbevarade vackra studentstaden Ljubljana. Att äta häst är inte särskilt kontroversiellt i staden. Hästkött anses rent allmänt vara proteinrikt och fettsnålt och serveras också på flera vanliga krogar.

Arne Spångberg