Chokladproffsens bästa kladdkakor
Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2007-10-31
Tre kakor för dig som vill lyxa till det lite extra
De är experter på choklad. Här tipsar Årets konditor-finalisterna Jessica Ragnarsson och Anicka Larsson om tre lyxiga kladdkakor.
Det är som att kliva in i en chokladask. Doften av choklad sätter sig i kläderna. Vi är på besök i butiken Handgjort i Fruängen i södra Stockholm där konditorerna Anicka Larsson och Jessica Ragnarsson skapar exklusiva praliner och bakverk.
Jessica Ragnarsson lyckades bäst av de två i tävlingen Årets konditor. Hon kom på bronsplats.
– Jag lyckades nog för att jag satsade på något annorlunda. Temat var sagobröllop och jag valde chokladsmaker och svarta dekorationer. Alla andra körde på vitt.
Intensiv chokladsmak
Just i dag bakar de kladdkakor.
Varför gillar vi kladdkakor så mycket?
– De är enkla och snabba att göra. De passar det stressade liv många lever. Dessutom har de en intensiv chokladsmak, säger Anicka Larsson.
– Ja, kladdkaka är en av mina favoriter, säger Jessica Ragnarsson.
– Särskilt när någon annan gör den, säger hon och skrattar.
Prova deras tre kladdkakorna och se vilken som blir din favorit!
Kladdkaka med mint
Ger 10-12 bitar
Tar 45 minuter + 1 dag i kylen
Du behöver:
2 ägg
1 1/4 dl strösocker
100 g smör
100 g choklad (60 %)
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5–10 droppar pepparmintsolja (finns på Apoteket)
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker luftigt. Smält chokladen till 45 grader. Tillsätt smöret i chokladen och låt det smälta ner.
2. Vänd ner de torra ingredienserna i äggvispet och blanda. Tillsätt choklad- och smörblandningen och blanda väl. Droppa till sist i pepparmintsoljan.
3. Fyll upp i en form med avtagbar kant och baka i ugnen på 220 grader i cirka 10 minuter. Låt kakan kallna helt i kyl till nästa dag. (Den här kakan kan verka lös när man tar ut den ur ugnen. Men det är bara för att smöret och chokladen inte har stelnat.)
Tips: Servera gärna med några små maränger i mitten.
Choklad & apelsin-cheesecake
Ger 10-12 bitar
Tar 45 minuter + 1 dag i kylen
Du behöver:
BOTTEN:
200 g digestivekex (ett halvt paket)
125 g smält smör
FYLLNING:
125 g smält mörk choklad (70 %)
2,5 dl lätt vispad grädde
3 dl kesella 10%
3/4 dl socker
Rasp och lite juice från 1 apelsin
DEKORATION:
Apelsinskivor
Gör så här:
1. Mixa kexen till smulor och blanda i smöret. Blanda väl.
2. Tryck ut smeten i en form med avtagbar kant (20 cm i diameter). Baka i ugn på 200 grader i cirka 8 minuter och låt svalna.
3. Blanda kesella, socker, apelsinrasp och pressa i lite av apelsinjuicen. Vispa grädden och smält chokladen. Blanda kesellablandningen med chokladen och vänd ner grädden.
4. Fyll upp i formen med digestivebotten och ställ i kyl till nästa dag.
5. Lossa ringen och pudra kakan med kakao och dekorera med färska apelsinskivor.
Hallon- & chilikladdkaka
Ger 10-12 bitar
Tar 45 minuter + 1 dag i kylen
Du behöver:
HASSELNÖTSBOTTEN:
350 g rostade hasselnötter, grovhackade
2,5 dl råsocker
120 g smör
0,4 dl vetemjöl
HALLON- & CHILITRYFFEL:
180 g mörk choklad, finhackad
180 g mjölkchoklad, finhackad
120 g hallon, frysta
2 röda chili, finhackad
1,9 dl grädde
150 g smör
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till hasselnötsbottnen och tryck ut i en form med löstagbar kant (cirka 20 cm i diameter).
2. Baka i ugn på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna.
3. Koka upp grädde, hallon och smör och chili – häll koket över den finhackade chokladen. Mixa tryffeln slät och häll den varm över hasselnötsbotten.
4. Ställ i kyl till nästa dag. Dekorera med hallon och chokladflagor.
Maria André