Messing gör en Wallström
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-25
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Hon tar ett kliv tillbaka, men håller dörren öppen för en comeback någon gång i framtiden
25 AUGUSTI 2007. Ulrica Messing avgår ur riksdagen. En av socialdemokratins förgrundsgestalter lämnar scenen. Fast bara delvis.
Hon behåller sin plats i socialdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott och hon tillhör Mona Sahlins innersta krets.
Messing kommer även i fortsättningen att ha ett direkt inflytande över socialdemokratins utveckling.
En lågmäld problemlösare
Hennes skäl bakom avhoppet kräver respekt. Messing är 39 år gammal och har varit heltidspolitiker i 16 år. Hon kom in i riksdagen första gången 1991 och blev minister fem år senare i Göran Perssons första regering.
Nu vill hon göra något annat, och samtidigt få lite ordning på det berömda livspusslet.
Expressens ledarredaktion skriver att ”Messing var en blek figur” som inte fick något gjort som politiker.
Det är ett märkligt påstående, byggt på en medial bild snarare än verkligheten. Som politiker har Messing varit en lågmäld problemlösare. Som 28-åring fick hon ansvar för tunga politikområden som jämställdhetsfrågorna och lönebildningen.
Hon gjorde justeringar i las, inledde arbetet med en ny jämställdhetslag och var delaktig i den process som ledde fram till det första industriavtalet. En form för lönebildningen som skapat stabilitet på svensk arbetsmarknad.
Skapade lugn
Senare efterträdde hon Björn Rosengren som ansvarig för infrastrukturfrågor och regionalpolitik. Båda områdena brukar orsaka stor kalabalik. Messing stod inte för någon omfattande förnyelse men det politiska samtalet kunde föras i lugn och ro.
I arbetet efter stormen Gudrun fick hon mycket beröm från de drabbade, liksom av småländska politiker av alla partifärger. Till och med LRF applåderade hennes insats.
Först i sin generation
Messing har aldrig varit någon ideologisk pådrivare. Hon verkar gilla det politiska hantverket mer än strålkastarljuset. En egenskap som radikalt skiljer henne från några av sina företrädare. Men också en egenskap som under perioder gjort henne ”osynlig” i medierna.
Som ung i riksdagen och regeringen var hon den första att kliva fram ur sin generation socialdemokrater.
Efter henne har namn som Carin Jämtin, Morgan Johansson och Nalin Pekgul tagit plats där framme.
Nu gör Messing en Margot Wallström. Hon tar ett kliv tillbaka, men håller dörren öppen för en come back någon gång i framtiden.
”En andningspaus”, som hon själv kallar det.
JB