Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Hypnositören

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

28 Augusti 2009. Gårdagens tal på Moderatstämman var retoriskt väldigt skickligt. Fredrik Reinfeldt var inte helt olik Göran Persson som i sin glans dagar också kunde trollbinda en hel kongress.

Precis som Göran Persson bytte Fredrik Reinfeldt ibland ut ordet ”vi” mot ”jag”.

Framgångslandet Sverige var rubriken på gårdagens tal. Det var ett storsvenskt tal med vårbjörkar och mörka vintrar. Det innehöll inga substantiella framtidslöften, inga påhopp på oppositionen. I ett enda sammanhang stannade Fredrik Reinfeldt vid Socialdemokraterna och det i någon slags beundran för Tage Erlander och hans 23 år långa regeringsinnehav.

Siktar på att sitta kvar

Men, tillade Reinfeldt strax efter talet, takten i politiken har ju ökat så i dag kan 23 år kanske snarare jämföras med tio år.

Och det var grunden i hans tal till stämman. Han har siktet inställt på ett långt regeringsinnehav och det kommer att innebära umbäranden för en del moderater. När han säger att han är beredd att försvara höga skatter, bara han får valuta för pengarna, och när han tänker försvara arbetsrätten inför stämman – då börjar han bli farlig för oppositionen.

Arbetslösa förlorar

I själva verket vet vi att han kommer att fortsätta sänka skatterna för dem som arbetar och att det är de som står utanför arbetslivet som får betala – de arbetslösa, de sjuka, pensionärerna och studenterna. I den moderata retorik-en är ordet drivkraft populärt. Folk måste anstränga sig för att skaffa ett jobb. De äldre måste jobba lite längre, kanske tills de är 73, som Fredrik Reinfeldt föreslog på pressträffen efter talet.

Ibland blir det helt uppenbart att Moderaterna inte har en enda arbetare i sin partistyrelse. Och att Fredrik Reinfeldt vill stanna kvar på jobbet framgick med all tydlighet när han redogjorde för sina fem viktiga framtidspunkter. De var prydligt uppradade i svart, vitt och ljusblått i det förtryckta talet.

”Tror inte på revolutionen”

Frihet, arbete, trygghet, klimat och pragmatism.

–?Jag tror inte på revolutionen, sa han och drog ner stämmans längsta applåd.

Han uppmanade sina partikamrater att lyssna, att ompröva. Ibland kan Fredrik Reinfeldt vara nästan sövande seriös och hittills har han hypnotiserat partiet. Han undviker skickligt all konfrontation och använder ord som frihet och förtroende tills de förlorat allt innehåll. Han gillar Sverige, han gillar människorna, gnällspikar blir inga politiska ledare.

Mja, Göran Persson var nog roligare.

Men oppositionen har ett problem. Den måste ta tillbaka initiativet, för det är bara oppositionen som kan fylla ord som frihet och förtroende med verkligt innehåll.

EF

Följ ämnen i artikeln