Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Personkryssen utmanar partierna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inkryssade  Alf Svensson (KD) och Anna Maria Corazza Bildt (M) skräller i kryssligan och har båda knipit var sitt mandat i EU-parlamentet.

11 juni 2009. EU-valet är i mångt och mycket ett personval. Folk­partiets framgång kan tillskrivas Marit Paulsen-effekten. Feministiskt initiativs röster beror på att dess ledare heter Gudrun Schyman.

Personkryssandet har också större betydelse i detta val än i vanliga riksdagsval. Förra gången var det Socialdemokraternas kandidater som väljarna kastade om ordningen på, då EU-kritikern Anna Hedh och EU-­förespråkaren Åsa Westlund kryssades till Bryssel.

Slår Christoffer Fjellner

Den här gången är det kristdemokraten Alf Svensson och moderaten Anna ­Maria ­Corazza Bildt som skräller

i kryssligan. Svensson kniper KD:s ­enda mandat framför näsan på toppnamnet Ella Bohlin. Corazza Bildt blev av den ­moderata valberedningen nedpetad på listan men har fått så många kryss att hon slår nuvarande EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner och nästan går om ­förstanamnet Gunnar Hökmark.

Partierna har uppenbarligen ­dålig känsla för vad deras väljare vill. ­Interna maktspel får alltför ofta ­styra sammansättningen av kandidater i stället för politisk vilja och profil.

En bra väckarklocka

Personvalet är därför en bra väckar­klocka för partierna. Systemet med ett slags mix av person- och partival är dock otillfredsställande. Det skapar osäkerhet för både partimedlemmar och väljare om vad som gäller. Det är dags att låta EU-valen bli personval fullt ut. ­Slopa 5-procentspärren och låt regeln ”flest kryss vinner” gälla oavsett placering på listan. Då vet väljarna att de ­måste ­kryssa någon, även förstanamnet om den personen ska komma med.

Det utmanar förstås partidemokratin men samtidigt är EU-valen annorlunda än riksdagsvalen då det handlar om en överkomlig mängd kandidater som ska väljas. Personfrågorna blir med nödvändighet mer centrala.

Kristdemokraternas hantering av EU-valet visar just hur intern taktik plötsligt kan leda till ett helt annat resultat än vad partiledningen tänkt sig. Alf Svensson sattes på listan över EU-kandidater för att ­mota bort den av ledningen kritiserade Lennart ­Sacrédeus.

Partiledaren Göran Hägglund satsade sen alla kort på det nya stjärnskottet Ella Bohlin. Väljarna ville dock ­annorlunda – dels valde många att inte rösta alls på KD i år, dels valde de som röstade att kryssa Alf Svensson.

Hägglund ifrågasatt

Hägglund som inrikespolitiskt dras med dåliga opinionssiffror är redan ifrågasatt av de gamla kristdemokraterna som minns Alf Svenssons storhetstid. Att Hägglunds toppkandidat nu inte kommer till Bryssel utan just denne Svensson stärker inte Hägglunds ställning som partiledare.

Partierna har en del att fundera över efter att personkryssen nu har redovisats.

HK

Följ ämnen i artikeln