Struntar i krisen
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-06
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
6 oktober 2008. EU har 27 medlemsländer.
Ändå var det bara de fyra största som fick vara med på helgens krismöte i Paris. Det är en märklig ordning, att de största länderna har ett eget möte om ekonomin bara dagarna före EU:s finansministermöte. Bara en dryg vecka innan EU:s ledare ska träffas på toppmötet i Bryssel.
Enigheten extra viktig
Bilden från helgens Parismöte visar regeringscheferna från Frankrike, Italien, Storbritannien och Tyskland. De står där på trappan och visar vilka som bestämmer.
Finlands finansminister Jyrki Katainen var snabbt ute med sin protest mot mötet i Paris: ”Vi sitter ju alla i samma båt”. Han har så rätt. Själva poängen med EU är att alla länder ska vara med och den enigheten borde vara extra viktig i tider av internationell oro.
I helgen har de borgerliga partiledarna i Sverige också gjort ett utspel. Men inte för att försvara de svenska intressena. Nej, Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund skriver inte många ord om finanskrisen i sin artikel på DN Debatt.
Samling i badtunnan
I stället planerar de en ny badtunna.
Det är två år kvar till nästa riksdagsval och nu planerar partiledarna ett nytt gemensamt valmanifest. Precis som de gjorde två år före förra valet.
Den gången inledde de samarbetet men en samling runt Maud Olofssons badtunna i Högfors i Västerbotten.
Om två veckor ska de samlas igen och den här gången blir det i halländska Varberg.
Följer en noggrann plan
De skriver att de vill visa regeringsduglighet.
I själva verket följer de bara en noggrant utstakad pr-plan och då spelar det ingen roll om världens ekonomier sviktar. En duglig regering hade stannat upp och tagit ansvar för de människor som är arbetslösa eller som varslats från sina jobb.
En duglig regering hade också försvarat dessa medborgares intressen. Den ekonomiska krisen drabbar oss alla, svenskar, fransmän som britter.
EF