Patienten tar notan i nya vård-Europa
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-04
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
4 JUNI 2009. I kvällens slutdebatt kommer EU-kandidaterna att prata om vården i Europa. Det är en nära fråga, en sådan som politiker gärna stannar vid i slutet av en valrörelse. Det är nu de ska vinna marginalväljare.
I höst ska de nya parlamentarikerna också rösta om Vårdval Europa. En fråga som skiljer blocken rejält.
De borgerliga vill marknadsanpassa vården över hela Europa. De tycker att sjukvård är en vara vilken som helst på en marknad. En sjuk medborgare ska kunna åka till ett annat EU-land för att få vård och sedan får svenska Försäkringskassan betala i efterhand.
Kommer sluta i kaos
Frågan är vad som händer om Försäkringskassan säger nej. I direktivet som är uppe till diskussion står det att det ska vara ”samma eller liknande vård som hade ersatts i patientens hemland.”
Om Försäkringskassan inte haft problem tidigare, så får den väl det den dag den ska börja analysera vården i 26 olika länder. Den fria rörligheten kommer att sluta i ett nytt kaos i väntan på att Försäkringskassan klarar notan.
Stannar tappert kvar
Då blir det patienten som får ligga ute med pengarna. Om det till slut blir ett nej blir det patienten som får ta slutnotan.
Det är svårt att tänka sig att en gammal kvinna med hjärtflimmer och nersliten höftled vågar satsar folkpensionen på en operation i Spanien. Hon stannar sannolikt tappert kvar i den svenska vårdkön. Men om den kön är lång och kvinnan har ont, då borde hon kunna får snabb hjälp i ett annat land förutsatt att hon vet att Försäkringskassan betalar.
Då kan mormor åka till Spanien på samma premisser som hon åker till regionsjukhuset i nästa stad.
Öppnar för privata sjukhus
Men Gunnar Hökmark och hans blåa kompisar i parlamentet vill inte att myndigheterna ska lägga sig i. Han säger nej till förhandsbesked från Försäkringskassan och föredrar vård på löpande räkning. I själva verket räknar han säkert med att patienterna kommer att betala mer för vården.
Vårdval Europa öppnar för privata sjukhus, för försäkringsbolag som kan sälja sjukförsäkringar och för finansbolag som lånar ut pengar till dem som inga har.
Europa riskerar att utvecklas som USA, där de rika alltid kan köpa sig till en bättre vård och där de fattiga får en avbetalningsplan för operationen.
EF