Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Havet är fullt av klädgifter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Följ ämnen
mardröm Vi kan inte se dem. Men forskare har hittat upp emot 1000 plastpartiklar och fibrer per kubikmeter vatten längs våra kuster. Forskaren Fredrik Norén menar att många av fibrerna kommer från kläder. I slutändan hamnar ämnena på middagsbordet när vi äter fisk. Ingen vet hur det påverkar oss.Foto: STAFFAN ANDERSSON/IBL

29 JULI 2009. I haven längs våra kuster flyter plastpartiklar och fibrer. Vi kan inte se dem, men nu har forskare hittat upp emot 1 000 fibrer per kubikmeter vatten.

Fibrerna kommer bland annat från textilier.

Okänt hur klädgifter påverkar

Det är Naturvårdsverket som initierat studien. Forskaren Fredrik Norén har utfört den och nu menar han att många partiklar kommer från våra kläder. Det kan vara syntetiska kläder eller kläder av naturmaterial som påminner om syntet. Tygerna har bearbetats för att bli färgäkta och lätta att tvätta. Man har tillsatt kemikalier för att kläderna inte ska mögla under transporten eller för att de inte ska börja brinna så lätt.

Våra kläder är inte bara tyg, de är antibakteriella medel, antimögelmedel, azofärgämnen, bly, bromerade flamskyddsmedel, dispersionsfärger, formaldehyd, ftalater, krom, nonylfenolextoxylat, nickel och perflourerade ämnen.

Bland annat.

Och så tvättar vi de kläderna och det vet ju alla som rengjort en torktumlare, att kläderna är fulla av extraludd som också följer med tvättmaskinens sköljvatten ut i systemet.

Naturvårdsverkets studie är inte avslutad än. Vi vet inte hur de

kemikaliestinna partiklarna påverkar ekosystemen, men uppenbarligen har de en mycket större spridning än man tidigare känt till. Partiklarna rör sig på ett annat sätt än andra gifter, de kan sätta sig i plankton som sedan äts av en fisk som sedan hamnar på middagsbordet.

Kemikalier på middagsbordet

Och till slut sitter man där och äter upp sin egen tröja.

Nej, ingen vet hur farliga partiklarna är. Klart är dock att vissa tyger innehåller mer gift än andra. Kemikalieinspektionen råder oss att tvätta alla kläder innan vi använder dem. Men vad innebär det om vi då sköljer ut gifterna i havet?

I väntan på fortsatt forskning måste konsumenterna kunna välja bort de giftigaste kläderna. Företagen behöver dock bara lämna ut information om de ämnen som finns upptagna på EU:s lista över särskilt farliga ämnen. Informationen ska lämnas ut på konsumentens begäran inom 45 dagar.

På den tiden har man redan använt tröjan, tvättat den och förgiftat närmsta vattendrag.

Det går för långsamt

Det finns mer än 100 000 kemikalier på den europeiska marknaden, konstaterar Naturskyddsföreningen. Mindre än fem procent av dem har testats i större omfattning. Industrin inom EU har nu börjat det mödosamma arbetet att registrera kemikalierna, tanken är att de allra farligaste ämnena ska kräva tillstånd. Arbetet ska vara avklarat till år 2022. Hur långsamt kan det gå?

Miljöforskarna är snabbare. Vad nu det spelar för roll när industrin bromsar utvecklingen och fortsätter att sälja sina giftiga kläder. EF

Följ ämnen i artikeln