Vad vill regeringen med EU-ordförandeskapet?
Det mest intressanta med gårdagens utrikesdeklaration var allt det som saknades.
Carl Bildt nämnde inte alliansfriheten med ett ord. ”Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast”, noterade utrikesministern bara. Sedan gick han över till att hylla ett fördjupat militärt samarbete med
Nato-länderna Norge och Danmark.
Bildt kritiserade inte morden på advokater och journalister i Ryssland. Avsnittet om Irak var tunt. Förslagen om de mänskliga rättigheterna var otydliga.
Bristen på strategiskt tänkande om EU är särskilt allvarlig, eftersom Sverige tar över ordförandeklubban 1 juli.
Det fanns många vackra ord om EU i utrikesdebatten, färre konkreta initiativ.
Regeringskansliet arbetar som Maud Olofssons ”ivriga bävrar” med alla de frågor som Sverige ärver från kommissionen och tidigare ordförandeskap.
Det har inte alltid varit lätt för de ambitiösa tjänstemännen. Styrningen från statsrådsberedningen har varit oklar och ansvariga statssekreterare har slutat.
Ändå kommer svensk statsförvaltning säkert att klara det löpande arbetet bra under ordförandeskapet. Många tjänstemän var med förra gången, år 2001.
Men ett ordförandeskap ger också chansen att påverka EU med egna förslag. Sådana var det ont om i utrikesdeklarationen. Det stämmer med bilden hos ett antal bedömare i Bryssel. Reinfeldt åker runt och lyssnar, men vad vill Sverige?
Trots att konflikterna på EU:s arbetsmarknad växer i krisens spår saknar regeringen förslag mot lönedumpning och för bättre arbetsvillkor. De politiska skygglapparna leder regeringen in i konflikter med fackföreningarna i Europa.
Klimatet fick plats i utrikesdeklarationen, men även på miljöområdet följer regeringen utvecklingen snarare än att leda den.
EU:s strategi för hållbar utveckling ska ses över i december, men Sverige ligger lågt. Var är förslagen om biologisk mångfald, effektivare användning av råvaror, miljöskyddet av Arktis?
Förra året var det mycket tal om att modernisera EU:s säkerhetsstrategi, men det fastnade på tyskt motstånd. Carl Bildt borde ändå ta upp klimat och säkerhet inför hösten, som del av en grönare europeisk utrikespolitik.
EU:s budgetöversyn har fastnat i kommissionen. Det är oklart vad regeringen vill med konsumentskyddet. Jämställdheten är inte längre en svensk profilfråga.
Så går det att fortsätta. Det är mycket tal om ordförandeskapet, men tiden för egna initiativ rinner snabbt ut. Carl Bildt nämnde den nya strategin för Östersjön, men det räcker inte.
Gårdagens utrikesdeklaration lär inte gå till historien, men ett framgångsrikt ordförandeskap kan göra det. Då måste regeringen visa en vilja att påverka EU:s dagordning.