Lägre löner skapar bara mer fattigdom
24 JULI 2015. Arbetsmarknad
Den amerikanska drömmen bygger på att varje människa ska kunna jobba sig upp till toppen. Presidentkandidater älskar att berätta om hur de började som oavlönad springpojke för att 35 år senare vara chef.
I Sverige har vissa delar av Alliansen blivit inspirerade av detta. De vill få ner arbetslösheten genom sänkta löner och sämre villkor, men resultatet blir bara en cementerad fattigdom.
Birgitta Ohlsson (FP) skrev i Dagens Industri att det måste skapas fler enklare arbeten med lägre lön. Detta skulle dessutom gå hand i hand med en mer flexibel arbetsrätt.
Få sparken enklare
För alla som inte talar politikerspråk brukar det betyda att företag ska kunna ge människor sparken enklare.
Förespråkare för lägre löner åt exempelvis ungdomar och de som vill pressa ner lönerna generellt har ungefär samma argument: Att det är bättre med ett dåligt betalt jobb än inget alls. Det beskrivs som en trampolin in på arbetsmarknaden.
Var fjärde arbetarförälder med utländsk bakgrund lever redan i fattigdom. Working poor, att ha ett jobb men ändå vara fattig, har tyvärr blivit ett begrepp i Sverige igen. När Tankesmedjan Tiden år 2013 släppte en rapport visade den att fattigdom bland människor som arbetade har ökat.
Sämre villkor är inte lösningen
Samma tankesmedja visar, i rapporten ”Working poor” från 2015, att värst drabbade av detta är ensamstående, utlandsfödda och arbetare.
Sämre villkor och lägre löner är inte någon trolleriformel. Lägre lön ger bara lägre lön och sämre villkor ger bara sämre villkor. Det skapar fler ensamstående mammor som jobbar och sliter ut sig men ändå inte har råd med nya vinterskor. Antalet arbetstagare i fattigdom ökade allra mest under Alliansens år vid makten, enligt Lina Stenberg på Tankesmedjan Tiden. I stället för att vara en trampolin in på arbetsmarknaden blir låga löner en del av arbetsmarknaden.
Slår hårdast mot kvinnan
Birgitta Ohlssons förslag leder tanken till den gamle amerikanske presidenten Gerald Ford. Om honom sa man att han kunde ge sin sista smörgås till en fattig för att sedan åka till Washington och rösta för sänkta bidrag till de fattiga.
Birgitta Ohlsson talar ofta klokt om jämställdhet, men föreslår här en politik som skulle drabba de mest utsatta kvinnorna hårdast.
Det presenteras som en god gärning, att vilja hjälpa grupper in i samhället. Men problemet med arbetslösheten är inte att ensamstående arbetarkvinnor tjänar för mycket.