Gordon Browns sista chans
”Jag är inte orolig för budgetunderskottet, det är stort nog att ta hand om sig själv”, skämtade Ronald Reagan. Gordon Brown besitter inte den typ av charm som gör att han skulle kunna komma undan med en sådan kommentar. Däremot är han känd för att kunna resa sig på nio. Och i kväll måste han göra det igen.
Den sista partiledardebatten i den brittiska valrörelsen ska handla om ekonomin. Och om den djupt impopulära Labourledaren kan vinna i någon fråga – så är det här.
Storbritannien kom inte ur recession förrän sista kvartalet 2009. Budgetunderskottet är inte bara stort – det är astronomiskt. Gordon Brown lovade när han tillträdde som Blairs finansminister 1997 att inte tillåta några bubblor på husmarknaden, men det var just vad som hände. Finanssektorn fick växa fritt. Och Brown tog varje tillfälle i akt att läxa upp andra länder för att de inte avreglerade lika mycket. I dag är Storbritannien hårdare drabbat av finanskrisen än både USA och Euro-området.
Vad Labour ändå har – är goda argument för att man lyckats hantera krisen när den väl slog till. Brown fattade ett antal tuffa beslut som räddade ekonomin (kanske rentav världsekonomin) från total katastrof. I kvällens debatt kommer Brown att upprepa hur de konservativa motsatte sig varje steg. Både räddningen av bankerna och stimulanspaketen. Nu vill David Cameron dra tillbaka stimulanserna i förtid. Vill väljarna verkligen riskera den ekonomiska återhämtningen?
Som det ser ut i dag kommer Storbritannien att efter valet den 6 maj för första gången sedan 1974 att sakna majoritetsregering. Liberaldemokraterna har gjort succé och alla undrar vem den hajpade Nick Clegg kommer välja att stödja. Samt vad hans liberaldemokrater egentligen vill.
Partiet är radikalare än Labour gällande att beskatta extrema höginkomsttagare. Men deras förslag innebär enigt Institute for Fiscal Studies att resurser överförs från de allra rikaste till medelklassen. Liberaldemokraterna skulle därför göra mindre för de fattiga än Labour.
Institute for Fiscal Studies kritiserar även samtliga partier för att inte vara ärliga med hur mycket skattehöjningar och nedskärningar som kommer att behövas. Underskottet kommer inte att ta hand om sig självt.
Fast det talar alla partier ganska tyst om.