Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Regeringen saknar efterkrisprogram

Publicerad 2011-05-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”När vi tar över drar vi i gång betongblandarna” sa Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Tommy Waidelich. Finansminister Anders Borg hade gått loss i riksdagen om att Socialdemokraterna står får ”betongpolitik”. Då såg Waidelich mest förvånad ut. Nu, under sitt något staplande första maj-tal, svarade han: ja, om ni med betongpolitik menar att vi sätter infrastruktursatsningar före skattesänkningar – fram med betongblandarna.

Socialdemokraternas skuggbudget som presenterades i går är vad den är – en tunn sak. De stora satsningarna kommer till hösten. En början till inriktning går dock att utläsa: forskningsprogram riktade mot fordonsindustri, gruvindustri, läkemedel och förnybar energi. Samarbete med näringslivet för att stimulera tillgång till riskkapital. Ett regionalt program för att öka svensk export mot växande marknader i Vietnam, Angola och Argentina. Sommarjobb åt unga och insatser mot barnfattigdomen.

Samtidigt skrotar man det rödgröna förslaget om halverad restaurangmoms. Det är bra. Att koka jobbpolitik på billigare krogmat är dyrt. Fler jobb i restaurangbranschen kommer ske på andra branschers bekostnad – den totala sysselsättningen behöver inte öka.

Kanske kan det här bli början till en socialdemokratisk berättelse om svensk ekonomi efter krisen.

Kina och Indien växer med 9,6 respektive 8,4 procent och behöver stål. Malmen finns i Sverige. Gruvdriften, själva symbolen för ett svunnet Sverige, är plötsligt det modernaste som finns. Samtidigt tvingas ståltillverkaren SSAB dra ner produktionen och förlorar kunder på grund av den svenska järnvägens haveri.

Trots 381 000 öppet arbetslösa säger sju av tio företag att de inte hittar den arbetskraft de behöver. De arbetslösa saknar de kunskaper som efterfrågas.

Svensk ekonomi har återhämtat sig, men Sverige är inte redo.

Och regeringen har inget efterkrisprogram – bara fler jobbskatteavdrag.

Mullret från betongblandarna känns i sammanhanget betryggande.

Katrine Kielos