Reinfeldt känner ingen arbetslös

I sitt första maj-tal som nyvald ordförande för Socialdemokraterna talade Stefan Löfven om hur det var att som ordförande för IF Metall gå igenom listor med namn på dem som förlorat jobbet under krisen.

Det märktes att han visste vad han talade om.

S har historisk erfarenhet

Socialdemokratins hat mot arbetslösheten kommer ur historiska erfaren­heter och ur de egna medlemsleden.

Det är inte teori. Det är människosyn. Arbete har ett värde långt utöver nationalekonomernas tabeller eller Anders Borgs power point-bilder. Det är en djupt känd övertygelse som kommer ur vetskapen om att ett gott arbete ger gemenskap, sammanhang. Och att avsaknaden av jobb kan leda till motsatsen.

Den som själv varit arbetslös länge eller känner någon som varit det lär sig hata arbetslösheten. Inte för hur den påverkar tillväxten eller nästa inflationsprognos. Utan för vad den kan göra med en människa.

I går frågades Fredrik Reinfeldt ut i SVT. Han fick frågan om han kände någon som varit arbetslös en längre tid.

Det gjorde inte statsministern. Inte en enda person.

Vägrade ta ordet i sin mun

Ordet arbetslöshet vägrade Fredrik Reinfeldt att ens ta i sin mun. Det faktum att den i dag är över åtta procent och

högre än när han själv tillträdde verkade inte heller bekymra honom nämnvärt.

Sen förklarade Fredrik Reinfeldt varför han inte vill höja den a-kassa som han själv raserat. Den a-kassa som för så många helt enkelt inte finns, som tvingar ut många av de arbetslösa Reinfeldt inte vill prata om till socialbidragsberoende eller Fas 3-förnedring.

Höga arbetslöshetsnivåer gör något med ett samhälle. Särskilt farlig är den situation vi har i Sverige i dag, när långtidsarbetslösheten biter sig fast. Det ökar risken för permanent utslagning. Det påverkar livschanser och social sammanhållning. Det skapar grogrund för populism, främlingshat och hopplöshet. Det får konsekvenser för nästa generation, och nästa.

Att bryta den utvecklingen är politikens viktigaste uppgift.

Förra året satte Socialdemokraterna upp målet att arbetslösheten i Sverige år 2020 ska vara lägst i EU.

Vägen till det målet är långt, och kommer kräva mycket av Socialdemokraterna. Mer politik och många fler offensiva förslag.

Löfvens mål visar skillnaderna

Att sätta upp det målet är samtidigt det bästa Stefan Löfven har gjort. Eftersom det så tydligt visar var skillnaderna finns i svensk politik. I människosyn och

ambitionsnivå för politiken.

En enda sak var bra med Fredrik Reinfeldts brist på svar i går.

Det blev oerhört tydligt vad valet egentligen handlar om. Och hur viktigt det är.

Följ ämnen i artikeln