Här briserar kvinnohatet

Värst utsatta I skuggan av upproret har det sexuella våldet mot Egyptens kvinnor trappats upp. Sedan en dryg vecka tillbaka har omkring 170 kvinnor utsatts för övergrepp på Tahrirtorget i Kairo. Nu är det dags att säga ifrån.

9 JULI 2013. Kvinnovåld

Jonna Sima.

Den blodiga måndagen. Så kommer gårdagens massaker i Kairo att bli ihåg­kommen. Minst 51 anhängare till den ­avsatte presidenten Mohammad Mursi dödades och över 300 personer uppges ha blivit skadade under konfrontationer med den egyptiska militären.

Våldet har de senaste veckorna ­trappats upp i det politiskt ­polariserade landet. Allra värst utsatta är kvinnorna.

Mörkertalet tros vara stort

Sedan den nya vågen av protester ­började för en dryg vecka sedan har omkring 170 kvinnor utsatts för sexuella övergrepp på Tahrirtorget i Kairo. Men mörkertalet tros vara stort. Människorättsorganisationen Human Rights Watch och medier som al-Jazira, The Guardian och Svenska Dagbladet har ­rapporterat om hur kvinnor systematiskt utsätts för sexuellt våld.

Kvinnor har omringats av män och ­pojkar och fått sina kläder avslitna, blivit tafsade på, misshandlade med käppar och kedjor – och utsatta för regelrätta våldtäkter. Bara under förra onsdagen ska minst 91 våldtäkter på kvinnor ha in­träffat på Tahrirtorget

Sexuellt våld mot kvinnor är dess­värre ingen ovanlighet i Egypten. Rättsväsendets syn på sexualbrott är svag. Få kvinnor vågar eller orkar anmäla brotten. Det anses ofta vara lönlöst.

Men under den senaste veckans protester mot Egyptens första folkvalda president – Mohammad Mursi – har sex­trakasserierna ökat i intensitet.

Mörka krafter passar på

Vissa menar att det upptrappade sexvåldet beror på det politiska och rätts­säkerhetsmässiga vakuumtillstånd som landet befinner sig i. Då passar mörka krafter på att utnyttja situationen.

Andra menar att det är mer organiserat än så – och dessutom sanktionerat från Mursis parti, Muslimska brödraskapet. Det är i så fall ett oerhört brutalt sätt att signalera att kvinnor ska hålla sig hemma.

De ska inte delta i de protester som uppstått som en reaktion mot att många egyptier har upplevt att Mohammad Mursi och hans brödraskap har skott sig på den egyptiska befolkningens bekostnad.

Dags att fördöma våldet

Kvinnorna som trots allt vågar sig ut på Kairos gator tvingas i nuläget ofta förlita sig på volontärer som ställer upp som ­beskyddare. Inte sällan med sitt eget liv och den egna hälsan som insats.

De patriarkala strukturerna är starka i Egypten. Att förändra dem kräver tid. Men med samma tydlighet som världssamfundet har kritiserat det odemokratiska avsättandet av Mursi är det nu dags att fördöma att sex tillåts användas som vapen mot de egyptiska kvinnorna.

Följ ämnen i artikeln