Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Hörde jag någon säga Tobinskatt?

MALMÖ. På Olof Palmes torg vajar en röd fana från ett cykelstyre. Två italienska kommunister undrar om de kommit rätt, är det här European Social Forum är? Oleg, rysk miljöaktivist, rycker på axlarna. Den globala rättviserörelsen har återigen samlats i Sverige.

Senast det hände, i Göteborg 2001, påstod man envist att en "annan värld är möjlig". Om man bara anat hur snabbt man skulle få rätt. När tvillingtornen störtade samman i New York ändrades förutsättningarna. Utsikterna att få gehör för krav på en rättvis och demokratisk globalisering grusades. Det möjligheternas fönster som öppnats när det kalla kriget tog slut 1989 smälldes igen. Återigen fanns en berättelse för alla att inordna sig i, kriget mot terrorismen. När hörde du någon tala om Tobinskatt senast?

***

Ofta beskrivs hur initiativet till de internationella fredsmanifestationerna mot USA:s invasion av Irak togs på det sociala forumet i Florens 2002. I år siktar många i Malmö in sig på FN:s klimatmöte i Köpenhamn 2009, och vill påverka innehållet i det avtal som ska följa Kyotoprotokollet.

Därför säger många att rättviserörelsen måste bygga allianser med de folkrörelser som är maktbärande, arbetarrörelsen och fackföreningsrörelsen. Kommer det att gå? Tja, kanske. När forumet invigdes i onsdags stod LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin på samma scen som en av rättviserörelsens superstjärnor, den indiska författaren och aktivisten Vandana Shiva.

I går samlades fackförenings- och klimataktivister från hela Europa inne i Folkets Hus bibliotek. Tolkarna hukade i sina bås och publiken skruvade på sina små FM-sändare. För tyska skruva in 89,5. Den franska översättningen hörs inte!

Brittiske författaren Jonathan Neale dundrade apokalyptiskt.

Hittills har klimatrörelsen bestått av miljövänner, det räcker inte. Vi har förlitat oss på lobbying mot makthavare, det räcker inte heller. Vi måste ha en massrörelse, och då är fackföreningsrörelsen avgörande. Vi måste ordna protester över hela Europa inför Köpenhamn 2009, och de enda som klarar det är fackföreningsrörelsen.

En mera lågmäld Eduardo Chagas, generalsekreterare för Europeiska transportarbetarfederationen, konstaterade att hans medlemmar är högst medvetna om vilken politisk kraft de är, men att klimatfrågan inte alltid står högst på dagordningen. Kapitalismens globalisering har ökat företagens beroende av transportsektorn, men också tvingat fram de värsta arbetsvillkoren. Klimatkrav måste kombineras med sociala krav.

Ibland gränsar arbetsvillkoren för transportarbetare inom sjöfarten till slaveri, sa Eduardo Chagas.

***

Världsfinansen skakar och i en enkät låter brittiska the Guardian några av kapitalismens mer namnkunniga kritiker tolka veckans händelser. Tony Benn, legendarisk labourpolitiker, minns depressionen på 1930-talet och hur partikamraten Oswald Mosley en dag dök upp i svart skjorta. Fascismen var finanskraschens följeslagare. Daniel Cohn-Bendit, en av ledarna för studentupproret i Paris 1968, gör en lika dramatisk historisk jämförelse. Det här är den nyliberala ekonomins eget Tjernobyl.

Följ ämnen i artikeln