Rivstart av Obama – men han har problem
Det tog bara timmar för Obama att utfärda sin första order: att Guantanamo ska stängas. Sedan följde flera snabba, drastiska beslut. Stamcellsforskning ska tillåtas, biståndspengar ges även till organisationer som förordar abort och bilindustrin får skärpta utsläppsregler.
I en handvändning makulerades några av Bushs mest kontroversiella beslut.
Det har börjat bra ”over there”, men ändå var det något som störde mig under Obamas installationstal för ett par veckor sedan. Mest att han valde att kalla kampen mot terrorismen för ett ”krig”.
Bushs beslut att använda just det ordet var en av de första i en rad felbedömningar efter 11 september 2001. Terrorism är inte en ideologi eller en nation eller ens en organisation. Det är en strategi som då och då används av individer, grupper eller stater, för att uppnå ett politiskt mål. Och hur vinner man ett krig mot en strategi som när som helst kan användas av nya grupper? Vilka mål ska ha uppnåtts innan segern kan utropas? Kriget blir evigt.
Detta är Obamas första problem när han använder samma terminologi som sin företrädare.
Det andra problemet handlar om krigets logik. I en rättsstat ska människor behandlas som oskyldiga till dess att motsatsen bevisats. Alla som är misstänkta för något har rätt att ställas inför rätta och få sin sak prövad. Krigets logik är den motsatta. I en stridssituation utgår soldater ofta ifrån att alla är fiender till dess motsatsen bevisats. Alternativet kan vara döden.
Mavhish Rukhsana Khans bok ”Min dagbok från Guantanamo” visar vad som händer när den logiken tillämpas bortom slagfältet. Under två år arbetade Khan som tolk åt fångar på Guantanamobasen. När hon kom dit trodde hon att de flesta var skyldiga till något. Efter en tid insåg hon att det inte var så. Efter anfallet mot Afghanistan 2001 betalade USA stora summor åt dem som angav al-Qaidasympatisörer. Följden blev att många helt oskyldiga skickades till fånglägren. 85 procent av alla fångar på Guantanamo greps i Pakistan, långt från striderna.
Khan beskriver hur de torterades och förnedrades av amerikanska soldater. De misshandlades och kyldes ned. Deras kläder klipptes sönder och de tvingades gå nakna. Sirener höll dem vakna på nätterna. Allt för att göra dem ”samarbetsvilligjespera”.
Paranoian drabbar sedan även advokaterna på Guantanamo. All politisk litteratur censureras av vakterna, men även böcker som ”Mästerkatten i stövlar”, ”Askungen” och ”Jack och bönstjälken”. Advokaterna anklagas för allt möjligt bisarrt, bland annat för att ha planerat en våg av självmord bland fångarna.
När Khan frågar en tjänsteman på försvarsdepartementet om villkoren på basen anklagas hon själv plötsligt för att ljuga om sin utbildning och sin bakgrund. Lite som under kommunistskräcken på 1950-talet.
Obama har rivstartat. Jag tror att han menar allvar, att han verkligen vill återupprätta USA:s moraliska heder. Att stänga Guantanamobasen är ett första steg. Mahvhish Khans berättelse visar tyvärr att det är långt ifrån tillräckligt.