Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Äntligen så verkar regeringen vakna

Nu kommer allt fler uppgifter om att de hårt arbetande brandmännen inte fått tillräcklig uppbackning.

Storbranden i Västmanland har pågått i snart en vecka och allt mer kritik mot beredskapen för att hantera bränder börjar höras.

"När man rustar ned försvaret minskar inte bara försvarets förmåga att göra något i orostider utan också förmågan att stötta det civila samhället i fred", har den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg sagt till Dagens industri.

Försvarsbloggaren Skipper med god inblick i försvaret visar att försvarsbesluten 2000 och 2004 har inneburit att Sveriges helikopterberedskap är mycket sämre än vid Estoniakatastrofen. Om en liknande olycka skulle ske i dag skulle det inte alls finnas lika många helikoptrar och tränade helikopterbesättningar som kan rädda liv. 

Sämre beredskap

Försvarets nyköpta helikoptrar är dessutom inte utrustade för att bekämpa bränder. De är - till skillnad från de gamla som nu är avvecklade - inte utrustade med brandtunnor.

Det är självklart omöjligt att veta exakt vilka faktorer som bidrog till den okontrollerade spridningen av elden. Men tillräckliga insatser verkar inte ha satts in när brandområdet fortfarande var begränsad.

För två dagar sedan sa Fredrik Reinfeldt att storbranden påminde "oss om vår litenhet inför naturens krafter". De som har varit inblandade i brandbekämpningen verkar dock snarare ha känt sig små inför bristerna i krisberedskapen och samordningen.

Apropå Stefan Löfvens resa till brandområdet sa statsministern även att det inte alltid är "det klokaste att åka in och begära fullödig information när krisarbete pågår" och att det "är viktigt att ingen nu försöker dra några billiga politiska poäng".

Inser äntligen allvaret

Nu verkar emellertid Reinfeldt ha insett allvaret i situationen. I dag uppger han att han ska åka till det drabbade området.

Regeringen har dessutom beslutat att tillsätta en utredning som ska utvärdera erfarenheterna av den stora branden i Bergslagen. Något som Aftonbladets ledarredaktion redan i går ställde krav på.

Reinfeldt säger att utredaren ska se över var ansvaret ska ligga vid stora kriser, om Sverige behöver mer flygkapacitet och hur informationen till drabbade människor ska bli bättre. Hotbilderna kring väderrelaterade kriser ska också utvärderas.

Det som var billiga politiska poänger häromdagen, verkar vara höjden av regeringskonst i dag.

Men självklart är det utomordentligt att regeringen vill dra slutsatser av händelseutvecklingen. Nästa katastrof kommer självklart inte att vara likadan som denna. Men det är ändå möjligt att lära sig mycket av de brister som visat sig.

Viktigt med självständig utredare

Regeringens utredning behöver därför få ett uppdrag som är tillräckligt omfattande och den behöver bemannas med en självständig och kompetent utredare.

Den stora skogsbranden sätter sökljuset på många strategiska frågor. Hur Sverige har anpassat sig till ett förändrat klimat med mer extremt väder. Vilka som har blivit effekterna av det krympta och helt förändrade svenska försvaret. Vad som blev av den förändrade krisorganisationen som det togs beslut om efter regeringens oförmåga att hantera tsunamin 2004.

Det är alltid lätt att vara efterklok. Men det är faktiskt genom att utvärdera och utreda denna typ av extrema händelser som vi kan lära oss vad som kan bli bättre.

Följ ämnen i artikeln