Storbankerna ger fingret till Borg
De svenska storbankerna ger ännu mer pengar till sina ägare. Nordea kommer att dela ut nära 16 miljarder. Swedbank verkar hamna på elva. Trots att vinsterna inte ökar, tömmer de kassorna.
Finansminister Andres Borg har alltsedan finanskrisen försökt få de svenska storbankerna att bli mer ansvarsfulla. Helt utan framgång.
Bankerna bidrog till kraschen
Europas ekonomiska problem hänger i hop med hur storbankerna agerade. De lånade genröst ut pengar under tillväxtåren. Men hade ingen beredskap att klara förlusterna. När bostadspriserna sjönk och låntagare blev arbetslösa hade bankerna inte tillräckliga buffertar.
Den europiska centralbanken har gång på gång fått pumpa in billiga lån i bankerna för att rädda dem. Det är i slutändan skattebetalarna som har fått betala notan för de stora bankernas riskfyllda placeringar.
Skattebetalarna står för notan
Om de inte hålls under armarna blir situationen ännu värre. Krisande banker är som ett förlamande gift för ett lands ekonomi. De har växt sig för stora för att kunna gå i konkurs.
Problemet är att vinsterna, när det går bra, hamnar i bankdirektörernas och bankägarnas fickor. Det finns ingen sektor som bidragit så mycket till den ökande ojämlikheten i västvärlden.
Genom utdelningar till ägarna och bonusar till cheferna har en liten elit berikat sig. Riksbankens beräkningar visar att svenska skattebetalare har subventionerat ungefär hälften av vinsten i de svenska storbankerna. Det motsvarar ungefär 30 miljarder om året i överföring från oss skattebetalarna.
Bonuscirkusen fortsätter
Trots detta fortsätter bonus- och utdelningscirkusen. Nordea presterade sämst i Finansinspektionens stresstest av bankerna. De tar alltså störst risker. Ändå ignorerar de påstötningarna och försöker med diverse tricks runda en hårdare reglering.
Anders Borg har skördat popularitetspoäng när han angripit bankerna. Problemet är att sektorn totalt ignorerat honom och kör sitt eget race. Den nonchalans som Nordeas ledning visar är anmärkningsvärd.
Det räcker inte med tomt prat. Regeringen måste visa att de inte körs över av storbanker som bryr sig mer om ägarnas kortsiktiga intressen än om bankens långsiktiga stabilitet.