De som delar miljö med varg får betala ett pris
Samarbeta över blockgränserna, sa Mona Sahlin i sin sista riksdagsdebatt som partiledare. Något slags politiskt testamente, antar jag.
På sätt och vis har nog Sahlin rätt. Svensk politik måste räkna med tätare maktskiften i framtiden. Socialdemokratins unika ställning tycks vara historia, och inte ens uppblåsta moderater fyller den kostymen.
På viktiga områden, som skolan, trygghetssystemen och infrastrukturen, kan det skapa väldiga problem. Ett land kan inte byta pensionssystem vart fjärde år.
För en gångs skull måste jag ändå också ge Fredrik Reinfeldt en poäng.
Blockpolitiken erbjuder väljarna en möjlighet att verkligen göra ett val.
Det bör vi faktiskt ha.
Annars har veckan mest handlat om vargjakt. Det blir så när man bor i vargmarkerna. Fyra av de sex vargarna på Dalarnas kvot fälldes förra helgen runt Ludvika.
Ett av djuren, det identifierades senare som hanen från Uttersbergsreviret, var försedd med sändare.
Det fick Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen att bekymrat tala om konsekvenserna för forskningen.
I Henrik Ekmans fantastiska bok om vargen berättar Karlsson själv hur han låg bakom den tveksamma bilden av en kaotisk jakt förra året.
Vad Mikael Karlsson valde att inte berätta är att Uttersbergshanens sändare slutade fungera redan i oktober 2009.
Men han fick i alla fall sitt pratminus hos TT.
Jag tycker verkligen att det är fantastiskt att rovdjuren är tillbaka.
Att ha fått se varg tillhör mitt livs starkaste naturupplevelser. Men jag känner också en stor respekt för de människor som delar miljö med varg, björn och lo.
De får betala ett pris, ibland mycket högt, och upplever sällan att någon lyssnar till den erfarenheten.
Det är inte säkert att kontrollerad jakt och inplantering av vargar med andra gener kan lösa den motsättningen. Men den måste lösas, och i dag är det inavel och illegal jakt, inte licensjakten, som hotar vargen i Sverige.
Kanske spelar det inte längre någon roll. EU:s miljökommissionär Janez Potocnik tänker dra den svenska rovdjurspolitiken inför domstol. Jag undrar om inte miljöminister Andreas Carlgren innerst inne tycker att det skulle vara skönt.
Han har fått mycket stryk för regeringens rovdjurslinje.
Med en stämning i ryggen skulle Carlgren kunna lägga ansvaret för kommande vargjakter på EU. Han skulle dessutom få en ursäkt att slippa nästa kontroversiella led i politiken, utplanteringen av varg.
Livet skulle bli lite lugnare för miljöministern, men det är inte säkert att vargarna blir vinnare.
Däremot lär EU-motståndet, och kanske Sverigedemokraterna, få ytterligare en puff framåt i de gamla finnmarkerna.