Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Ett livs levande fossil i radion

Uppenbarligen anser Fredrik Reinfeldt att den som vill vara regeringsduglig ska kunna samla en majoritet i riksdagen. Om nödvändigt med en viss brutalitet, tänk bara på FRA. Däremot kräver statsministern inte att de förslag en minister lägger fram ska vara genomtänkta och genomförbara. ”Det finns inga perfekta stora reformförändringar som alltid blir rätt direkt”, som han uttryckte det på besök i Karlstad i början av veckan.

Det handlade knappast om en struntsak. Statsministern talade om kaoset i sjukförsäkringen, som tvingar sjuka människor till arbetsförmedlingen och socialkontoret. Ett kaos som förstärktes när riksdagen i veckan fastställde det sista steget, villkoren för utförsäkring.

”Undantag”, är numer socialförsäkringsminister Husmark Pehrssons vanligaste uttryck.

Det värsta är att inget av det vi nu ser kommer som en överraskning. Kommuner, organisationer och myndigheter har i åratal varnat för att människor kommer att drabbas. Jag undrar om det finns något lika stort politiskt beslut som fattats på så uselt underlag?

Regeringen hade kunnat lyssna, och besinna sig. Just det tycks dock inte ingå i Reinfeldts beskrivning av regeringsduglighet. Efter arbetsdomstolens avgörande i förra veckan är

Vaxholmskonflikten åter aktuell. Facken ska betala skadestånd, trots att de gjort samma tolkning av rättsläget som den svenska riksdagen, den svenska regeringen och – faktiskt – arbetsdomstolen själv.

Det har satt fart på debatten. I onsdags begärde oppositionen att de lagändringar domen leder till ska skjutas upp. De anses begränsa föreningsrätten.För dagen vill jag bara påminna om en lördagsintervju radions Tomas Ramberg för knappt ett år sedan gjorde med en av huvudpersonerna, den svenska EU-domaren Pernilla Lindh. Ramberg avslöjar nämligen inget mindre än en vetenskaplig sensation, en äkta kvastfening.

Den svenska EU-domaren visar sig vara ett alldeles riktigt levande fossil av det slag de flesta av oss trodde var utdöda. Trots att hon och hennes kollegor skakat om hela unionen vägrade Lindh att medge att hon utövar makt. Domstolen gör bara sitt jobb.

Jag antar att det var så landshövding Treffenberg tänkte i Sundsvall 1879, och kaptenen Mesterton i Ådalen 1931.

Det går utmärkt att lyssna på intervjun med EU-domaren Pernilla Lindh på Sveriges Radios hemsida.

I tisdags besökte en regeringsdelegation Trollhättan.

Näringsminister Olofsson och arbetsmarknadsminister Littorin ville förhöra sig om läget, och kanske också bli fotograferade vid fabriksgrinden.

Det är bra. Saab:s – och kanske också den svenska fordonsindustrins – framtid hänger på en mycket skör tråd.

Regeringens engagemang behövs, även om det är en smula senkommet.

Följ ämnen i artikeln