Arbetslösa hotas och kontrolleras
På sin webbsida publicerar tidningen Dagens Arbete ett öppet brev där en före detta Saab-arbetare berättar om sina erfarenheter av arbetsförmedlingen. Det är ingen upplyftande läsning.
Den bild av arbetsförmedlingen som tecknas i brevet handlar om bristande kompetens, stelbenta regler och passivitet. Arbetslösa förväntas skriva ansökningar till jobb som de ändå aldrig kommer att få.
Men framför allt beskriver brevet en kultur av kontroll, hot och bestraffning.
”Det enda Arbetsförmedlingen gör är att tvinga folk att söka jobb och hota med att skvallra” står det i brevet.
Bilden är dessvärre knappast unik. I takt med att arbetslösheten vuxit och arbetsmarknadspolitiken monterats ner har arbetsförmedlingens roll blivit allt mer kontrollerande och bestraffande.
Inte heller reaktionen på brevet i Dagens Arbete är unik. Chefen för arbetsförmedlingen i Trollhättan avfärdar kritiken, och anser att brevskrivaren borde ändra ”attityd”
Om ”man tycker att allt är negativt” är det inte så lätt att få ett nytt arbete.
Arbetssökande ska med andra ord inte klaga. De ska rycka upp sig, se det positiva i situationen och fortsätta att skriva ansökningar om jobb de ändå inte kommer att få.
Det är nog inte en inställning chefen för arbetsförmedlingen i Trollhättan är ensam om. Ett huvudtema för politiken de senaste åren har varit att privatisera ansvaret för arbetslösheten. Den är ett problem för individen, men inte för samhället.
Arbetslösa ska coachas, kontrolleras och sysselsättas, men inte utbildas eller vägledas.
Och som chefen för arbetsförmedlingen i Trollhättan säger till Dagens Arbete:
”Reglerna har ju politikerna bestämt, inte vi”.