Folksams register öppnar avgrunden
”Hela historien med Folksams hemliga spaningsregister måste nu utredas och redovisas”
Mycket diskret och helt utan kundernas vetskap har försäkringsbolaget Folksam byggt upp en privat underrättelsetjänst. Det kunde Aftonbladet avslöja i går.
Som försäkringskund riskerar du att känsliga personliga uppgifter sparas i upp till tio år.
Folksams utredare är ibland före detta poliser, och metoderna hämtas från polisarbetet. Det gäller till exempel det register där spaningsresultat och känsliga personuppgifter sparats. Försäkringsbolaget har helt enkelt skaffat sig ett eget spaningsregister, som enligt Aftonbladets uppgifter dessutom bytt uppgifter med polisen.
Allt i största hemlighet.
Ser inga problem
Folksam ser inget problem med verksamheten. I ett pressmeddelande försäkrar bolagets skadechef att alla rekommendationer och lagar följs, och att samarbetet med polisen sker i gängse ordning.
Den saken lär det bli anledning att återkomma till, inte minst sedan Datainspektionen bestämt sig för att granska ärendet.
Dessutom, och det är kanske huvudsaken, försäkrar Folksamchefen att bolaget ”engagerar sig i sådant som våra kunder bryr sig om”.
Antagligen betyder det att de flesta Folksamkunder inte vill att bolagets pengar ska användas för att betala bedragare och kriminella.
Det är antagligen sant.
Sant är också att försäkringssystemets trovärdighet är beroende av att fusk och bedrägeri avslöjas.
Ingen inbillar sig att alla försäkringstagare skulle vara genomärliga, eller att försäkringsbolagen skulle vara lika välmenande som de framställer sig i sina reklamfilmer.
Men det kan inte betyda att känsliga uppgifter i hemlighet lagras av privata spaningsorganisationer, eller att information från privatspanarna och poliserna får flyta samman.
Då sitter nämligen inte bara integriteten, utan också rättssäkerheten, löst.
I ett samhälle där vi förväntas ta allt större ansvar för vår egen trygghet öppnar det hemliga registret riktigt skrämmande perspektiv. En avgrund av rättslöshet.
Ansvar måste avkrävas
Hela historien med Folksams hemliga spaningsregister måste nu utredas och redovisas. Försöken att bagatellisera uppgifterna övertygar inte.
Ansvaret måste utkrävas så högt upp i organisationen som möjligt. Också Anders Sundström – som lägligt lämnade jobbet som högsta chef i onsdags – måste granskas.