Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Partierna får säga adjö till EU-gnället

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det svenska EU-valet blev en katastrof för de EU-negativa partierna. Både Vänsterpartiet och Junilistan mer halverades. Socialdemokratins strtegi att sätta en utpräglad EU-kritiker som första namn gav inte heller fler röster. Och Moderaternas flört med EU-negativism och nationalism straffade sig också.

I stället röstade väljarna på Miljöpartiet som inte längre vill gå ur EU och på Folkpartiet som hör till de tydligaste positiva partierna. Piratpartiet skrällde sitt tydliga engagemang i integritets- och delningsfrågorna.

Att som Vänsterpartiets företrädare hävdar att de EU-kritiska valt att stanna hemma att detta skulle ha drabbat (V) och Junilistan håller inte. Valdeltagandet ökade denna och vid tidigare val har Vänsterpartiet fått betydligt fler röster.

Det handlar snarare om att ja eller nej EU numera är en ickefråga i svensk politik. Det måste partierna inse och i stället ägna åt sakfrågorna. Enligt Vallokalundersökningen (Valu) röstade framför allt de unga utifrån sakfrågor där exempelvis miljöfrågan var mycket stark i årets val.

Det är hoppfullt. Miljöpartiet har gjort ett oerhört bra val i Sverige och följer därmed sina systerpartier runt om i Europa.

I Stockholm fientliga blev de gröna större än Socialdemokraterna.

Det usla resultatet storstäderna bör oroa S-ledningen. Socialdemokratin måste inför nästa års riksdagsval på allvar ta sig an storstäderna och utmejsla en modern radikal politik för storstadsmänniskor.

Sverigedemokraterna gick bättre än i tidigare val. Det var väntat. Men med tanke på den stora uppmärksamhet som partiet fått i medierna gjorde de främlingsfientliga tack och lov en medioker valrörelse. Dock måste de demokratiska partierna göra allt för att hålla SD utanför riksdagen nästa år.

Feministiskt initiativ fick en rejäl skjuts mot slutet av valrörelsen och slutade på 2,2 procent.

Schyman kom inte till Bryssel men kan bli en intressant uppstickare i nästa års riksdagsval. Intressant är också att en majoritet bland FI:s väljare är för EU.

Moderaterna har under hela våren haft väldig framgång i opinionsmätningarna. Fredrik Reinfeldt skröt i början av EU-valrörelsen om att de skulle bli största partiet i svensk politik.

Det blev de inte. Socialdemokraterna blev klart större även om de gjorde ett dåligt val. Att som Sahlin hävda att valet var en framgång är knappast trovärdigt.

Regeringsalliansen är stukad. Centern och Kristdemokraterna är allvarligt försvagade. Kristdemokraterna halkade nästan ur EU-parlamentet. Folkpartiet ligger nästan i nivå med moderaterna. Det måste rimligen öka spänningarna inom regeringsalliansen.

Valdeltagandet blev i Sverige betydligt högre än vid tidigare EU-val. Det är glädjande. Förhoppningsvis lär sig nu partierna att säga adjö till EU-gnället och bli Europapolitiker på allvar.