Jobben försvann när fiket stängde
Om tre veckor är jullovet slut.
Julrean går på slutvarvet, de sista solkiga tröjorna slumpas bort och sedan får extrapersonalen gå hem. På restaurangerna är julborden uppätna, smulorna undansopade och den timanställda servisen redan borta.
Efter jul försvinner extrajobben och studenterna står utan arbete.
Sex av tio studenter jobbar extra, visar statistik från SCB. Studenterna extraknäcker i branscher som snabbts dras med i lågkonjunkturen. Det är restauranger, caféer och klädbutiker som drabbas först när svenskarna måste spara.
Det är svårt att säga hur många studenter som faktiskt förlorar sina extrajobb. De syns inte i arbetslöshetsstatistiken. Några av studenterna kanske får behålla jobben om de går över till svart lön. Andra åker ut utan vidare spisning just därför att de bara hade en osäker och svart anställning.
I dagarna har vårens kull studenter fått sina antagningsbevis. Nu ska de planera sin termin, ordna bostad och ekonomi. De kommer att få 8 320 kronor i månaden i studiebidrag och studielån. Pengarna ska räcka till allt: hyra, försäkringar, mat och studielitteratur.
Det blir kärvt utan extrainkomster.
TCO har räknat på studenternas inkomster och utgifter. En försiktig budget kommer att kosta 9 890 kronor i månaden, vilket gör att studenten går back med 1 570 kronor i månaden. Då räknar TCO med en hyra på 3 400. Det räcker knappast för de studenter som pluggar i storstäderna där hyran är högre och de studerande snarare går back med ett par tusen i månaden.
Och så möts de av lågkonjunkturen.
Var fjärde student funderar på att lägga ner studierna på grund av dålig ekonomi. Frågan är hur många som avstår från att ens börja därför att de aldrig kommer att ha råd?
Regeringen vill dessutom att så många som möjligt studerar nu i stället för att belasta arbetslöshetsstatistiken.
Men studierna blir en klassfråga. Har du pengar kan du alltid plugga. Är du fattig får du hitta ett extrajobb och om du misslyckas med det för du skylla dig själv.
”... det är dags att bli vuxen och ta ansvar”, skrev Sakine Madon i en krönika i Expressen just när höstterminen startade. Beskäftigt borgerligt ansåg hon att studenter minsann hade råd med chailatte på hippa fik och ett kostsamt uteliv. Behövde de mer pengar, fick de ta sig ett jobb.
Nu har det hippa fiket stängt och studenterna som fixade chailatten har fått gå.